Для допомоги українському суспільству необхідно підготувати щонайменше 70 тисяч психологів та душеопікунів

Розповідає Анатолій Козачок, старший єпископ Української церкви християн віри євангельської

Сотні тисяч переселенців, які залишили свої домівки через війну, були вивезені та прийняті волонтерами Української церкви християн віри євангельської (УЦХВЄ).
Із 24 лютого 2022 по вересень 2023 року зусиллями вірян УЦХВЄ з гарячих точок було евакуйовано 179.598 осіб. Були й ті, хто поклав своє життя, рятуючи людей з-під обстрілів. Серед них служителі рівненської громади «Свята Трійця» Сергій Ільчук та Михайло Супрун, які вивозили людей з-під окупованої Бородянки на Київщині. Також капелани Ярослав Павенко з громади «Преображення Господнє» м. Слов’янськ та Марк Купчененко з м. Жовті Води.
У всіх областях місцеві громади працюють, приймаючи вимушених переселенців. Станом на 1 вересня цього року 268.234 осіб було прийнято транзитом, 79.260 розміщено на базі церков і в домівках вірян на довгий термін. Громади продовжують безплатно харчувати переселенців і малозабезпечені сім’ї – наразі щоденно відвідують церковні їдальні 203.475 осіб.
Для людей на прифронтових територіях, які найбільше потерпають від війни, віряни церков на заході та в центрі України зібрали та доставили 69.812 тонн гуманітарної допомоги. В основному це їжа, одяг, медичні препарати. Удвічі більше – 148.301 тонн гуманітарної допомоги – громади отримали від партнерів з-за кордону. Її розфасували та доставили за потребою, і це тільки зареєстровані дані.
Також забезпечуються потреби українських військових - ТРО та ЗСУ: від бронежилетів (1745 одиниць) та берців (майже 12 тис. пар) до тепловізорів (понад 220) та автомобілів (понад 170 автівок).
Не забувають віряне і про головне своє призначення – рятувати та лікувати душі людей. У різних підрозділах, які сьогодні захищають нашу країну, служать понад 600 військових капеланів-добровольців, які пройшли сертифіковане навчання, й кілька штатних військових капеланів УЦХВЄ. Ще більше вірян проводять душеопікунську роботу із тисячами постраждалих українців.
За словами Анатолія Козачка, фахівці УЦХВЄ працюють над комплексною програмою – допомога в подоланні психологічної травми постраждалих унаслідок війни. Хоча є розробленні закордонні програми, але вони не зовсім підходять до наших реалій, адже написані для професійних військових. Наша ж армія – це здебільшого вчорашні робітники, інженери та вчителі, які опинилися в окопах. Крім того, травмовані війною будуть не тільки ветерани, а й внутрішньо переміщені особи, люди літнього віку, підлітки, загалом мільйони наших земляків.
«Після війни понад 35% населення потребуватиме поглибленої психотерапії. Щоб надати допомогу цим людям, в Україні треба підготувати більш як 70 тисяч кваліфікованих психологів та душеопікунів», – каже Анатолій Козачок.
За його словами, нині Церква активно проводить семінари для служителів, які працюють з травмованими війною людьми. Адже дуже важливо знати, як поводитись із людиною у її горі, щоб ще більше не нашкодити. Потреби ветеранів, вдів і сиріт вимагають шукати нові форми праці, аби прибрати біль і зцілити пам'ять. Виїзні програми до водойм, гір чи добре обладнаних таборів допомагають їм швидше адаптуватися до нових реалій.
Віряни УЦХВЄ відновлюють зруйноване житло мешканців у деокупованих регіонах та на територіях, постраждалих унаслідок катастрофи на Каховській ГЕС та інших кризових подій.
«Створення атмосфери, дружньої до травми, в наших громадах та суспільстві загалом, а також розвиток стресостійкості виходять на першочергові задачі в Україні. І Церква має, що запропонувати для кожного, хто поруч», – підсумовує Анатолій Козачок.
#опитування2023

далі
Як церква, ми мали успіх у соціальній сфері, і виявились активними і в значній мірі готовими до соціальної діяльності