Все ще сидиш в човні?

Люди звикли захоплюватися героями кінострічок і серіалів, бачачи, як ті знаходять вихід із найзаплутаніших ситуацій та неймовірних небезпек. Яка мужність, відвага, сміливість! Але захоплюватися - не означає стати на їх місце і пережити те ж, що переживають вони. Хто б хотів політати на палаючому літаку і опиниться на війні, пережити зраду близької людини або важку хворобу?

Християни, як і кіномани, можуть захоплюватися патріархами і апостолами, пророками і вождями Біблії. Але хто з нас хотів би побувати в лев'ячому рву або хоча б в ковчезі, в череві кита або біля жертовника на місці Авраама? Сьогодні мало живих досвідів з Богом, тому що, зізнатися чесно, нам не до душі «пригоди» або тяготи життя біблійних героїв.
Але можна заперечити: «Адже так складалися їх обставини життя. Ми живемо в інших умовах і нам не потрібно створювати собі проблеми, щоб переживати досвіди з Богом».
Відповіддю для всіх нас може стати одна біблійна історія, яка показує, що не тільки від життєвих обставин залежать живі, сильні досвіди з Богом.
У багатьох історія про те, як Петро ходив по воді, асоціюється зі словом «сумнів». Чи виправдано це? Чи є ця історія тільки досвідом маловір'я Петра?
Давайте ще раз повернемося до цієї історії і спробуємо взяти корисний урок для свого духовного життя. Спробуємо уявити те, що описано в Матвія 14:24-34. Четверта сторожа - це час з 3 години ночі до 6 години ранку. Змучені боротьбою з вітром і хвилями учні, здавалося, втратили будь-яку надію перебратися на той берег. Напевно, серед Галілеї рибалок існували повір'я про небезпечних духів, які є на воді. Що б ще змусило дорослих чоловіків «від страху закричати» - як пише про це Святе Письмо?
Здіймаються хвилі, чиїсь невиразні обриси на воді... Навіть якщо припустити, що всі учні впізнали голос Ісуса і зраділи Його наближенню, як пояснити те, що тільки Петро каже: «Господи! якщо це Ти, звели, щоб прийшов я до Тебе по воді» (Матвія 14:28). Невже не можна було дочекатися, поки Ісус увійде в човен?
Ми не знаємо, чого коштував Петру перший крок по хвилях. Що означало для рибалки, який все своє життя мав справу з водою, і не з чуток знав про її властивості, покинути єдину надію свого порятунку - човен?
Коли Сатана намагався переконати Ісуса випробувати силу Божу, то почув у відповідь грізне: «Ще написано: Не спокушай Господа Бога твого» (Матвія 4:7). Чому ж Ісус не робить докору Петру за виявлену зухвалість в набутті досвіду? Як відрізнити бажання набути досвіду від страшної помилки - спокуси Господа. У відповідь ми тільки можемо вказати на мотиви, що рухали Петром. Якщо Ісус добре знав Свого Отця і не мав потреби в тому, щоб ще раз випробовувати Його в момент спокуси, то Петро починає свій шлях по воді словами: «Господи, якщо це Ти...» (Матвія 14:28). Він почув слова Ісуса, впізнав Його голос - і готовий на найнеймовірніші вчинки. Петро ставить питання чітко, проти законів фізики і людського здорового глузду: якщо це Ісус, то вода буде твердою. Саме так - і не по-іншому, він перегороджує шлях всяким сумнівам, його досвід неможливо сплутати з людським везінням або збігом.
Дуже часто в нашому житті ми зустрічаємося з примарними успіхами, планами на майбутнє, перспективами і, зізнатися чесно, далеко не завжди впевнені в тому, що це Божий шлях. Також це питання стає перед нами в служінні: бачачи проблеми, переживання, обставини, що заважають трудиться для Господа, як ми чинимо? Чи алишаємо ми надійне суденце людських вигадок, проблем зі здоров'ям, сімейні обставини або до останнього хапаємося за нього, не знаючи, хто наближається до нас: Ісус або хтось інший? Чи можемо ми подібно Петру припустити: якщо це Господь, то нехай вода стане твердою?
Що для цього потрібно? По-перше, це впізнати голос Ісуса, розповісти Йому про те, що збираємося зробити і, що дуже важливо - отримати Його дозвіл на певні дії. А потім сміливо рухатися вперед, незважаючи на те, що по-людськи багато залишається неможливим.
 У досвідах з Богом не повинно бути самовпевненості і фанатизму, але у нас, віруючих останнього часу, надто багато здорового, людського сенсу, який твердить тільки одне: «Міцно тримайся за борт човна і чекай, чекай, чекай...»
Якщо вам набридло чекати поновлення, сильної віри, досвідів з Богом і ви чуєте голос Божий, який говорить: «Іди!» - зробіть крок, подібно Петру назустріч Ісусові, станьте ближче до Ісуса, першим схопіться за Його руку.
Подумайте, ніхто з учнів Ісуса більше ніколи не мав шансу пройти по воді. А Петро знав, що значить ходити з Ісусом по бурхливому морю... Нехай він засумнівався, нехай йому не вистачило віри - все одно в той момент він був ближче до Ісуса, ніж інші учні. Євангеліє пише: «А ті, в човні вклонились Йому та сказали: Ти справді Син Божий» (Матвія 14:33). Сьогодні ми схожі на тих, хто сидить в човні учнів, готових визнавати ті чи інші істини. Ми готові аналізувати, роздумувати, підходити і кланятися Ісусу, але рідко хто наважується вийти з човна і випробувати, наскільки добрий Господь.
Рано чи пізно бурхливі хвилі часу розіб'ють цей човен, який називається Людські Надії. Чи будете ви готові в той момент стати на воду і сміливо йти назустріч Ісуса, який наближається, покладаючись на Його силу?
Максим Крупський

далі
Чи можна мені побути на самоті?