Основні ідеї адвентистського вчення

Слово Боже

Адвентисти вірять, що Слово Боже є єдиним мірилом істини (Ісаї 8:20, Івана 17:17). Воно було написане протягом 1600 років, 40 різними авторами, що були керовані Духом Святим (2 Петра 1:21). Як Ісус Христос - Бог, що прийшов у людському тілі, так і Біблія - Слово Боже, що прийшло до нас у тілі людських слів і думок. Сам Господь промовляє через це Слово, тому воно має найбільший авторитет і Його слід дотримуватися.

Велика боротьба

Адвентисти вірять, що все людство було залучене у велику боротьбу між Христом і сатаною. Ця боротьба почалася на небі (Об’явлення 12:7-9), тому що один з ангелів на ім’я Люцифер повстав проти Божого правління (Ісаї 14:12-14) і піддав сумніву характер Бога, Його Закон і справедливість.

Сатані вдалося обманути людину і принести в наш досконалий світ страшні наслідки гріха – смерть. Наш світ став центром, де відбувається битва між двома силами: добром і злом. На хресті ця боротьба досягла свого апогею. Христос помер, щоб ми могли жити. Цим Він виправдав характер Бога, Його закон і справедливість.
Бог дає свободу кожному із жителів планети Земля обрати, на чиїй стороні йому бути. Він пропонує Свій захист і допомогу від спокусника, у якого одна мета – погубити.

Спасіння у Христі і Його служіння у небесному святилищі

Адвентисти вірять, що окрім Ісуса «нема ні в кім іншім спасіння» (Дії 4:12). Лише Його заслугами грішна людина може примиритися з Богом, «Його ж ранами нас уздоровлено» (Ісаї 53:5).

Вони вірять, що місія Христа не закінчилася на Голгофі. Мойсею було дане повеління збудувати святиню Господу за зразком, який був показаний йому на горі (Вихід 25:8,40). Отже, є істина святиня на небі і після Свого вознесіння Христос увійшов у неї: «маємо Первосвященика, що засів на небесах, що по правиці престолу величности, що Він Священнослужитель святині й правдивої скинії, що її збудував був Господь, а не людина» (Євреям 8:1-2).
Він звершує на небі посередницьке служіння і заступається за нас (Євреям 7:25). Тому кожен може приступити до «престолу благодаті, щоб прийняти милість» (Євреям 4:16).
За пророцтвом Даниїла 8:14 Христос після завершення 2300 вечорів і ранків (тобто років) перейшов у Святе Святих для звершення останньої фази Свого посередницького служіння. Її суть: початок слідчого суду, в результаті якого відбудеться повне очищення небесного святилища. Земна скинія очищалася кров’ю жертовних тварин, а небесна повинна бути очищена досконалою жертвою Христа (Євреям 9:22-23).
Один раз на рік земний первосвященик входив у Святе Святих для його очищення, цей день називали днем суду. Земне служіння було прообразом. За пророцтвом Даниїла 8-го і 9-го розділів, 1844 року Христос увійшов в небесне Святе Святих для початку слідчого суду. На слідчому суді відбувається завершальне очищення записів про гріхи в небесних книгах. Але перш ніж вони будуть очищені, розбираються справи всіх померлих, а потім і живих, щоб визначити, хто повірив у Христа і тепер може бути допущеним у Царство Небесне. Після завершення суду відбудеться Другий Прихід Ісуса на Землю.

Закон Божий і субота

Адвентисти вірять, що Закон Божий є мірилом моралі та справедливості. Господь Сам написав ці Заповіді на двох камінних таблицях (Повторення Закону 4:13). Божий Закон досконалий (Псалом 19:8), духовний (Римлянам 7:14), справедливий (Псалом 119:172). Закон Божий – то істина (Псалом 119:142).

Христос не скасував Закон, Він Сам про нього говорить: «доки небо й земля не минеться, – ані йота єдина, ані жоден значок із Закону не минеться» (Матвія 5:17). «Якщо ви Мене любите, – Мої заповіді зберігайте» (Івана 14:15).
Адвентисти дотримуються 10 заповідей Божих, включаючи й четверту заповідь про суботу. Ця заповідь відрізняє адвентистів від багатьох інших церков. Господь сказав: «Пам’ятай день суботній, щоб святити його» (Вихід 20:8).
Вони не вірять, що дотримання Закону дає спасіння, тому що «Законом бо гріх пізнається» (Римлянам 3:20), але Богу приємний наш послух (1 Самуїла 15:22) і його можна проявити тільки у Христі. Ісус сказав: «Хто в Мені перебуває, а я в ньому, той рясно зароджує, бо без Мене нічого чинити не зможете» (Івана 15:5). А як пізнати, що ми перебуваємо у Христі? Апостол Іван відповідає: «А що ми пізнали Його, пізнаємо з того, коли заповіді Його додержуємо. А хто додержує Його слово, у тому Божа любов справді вдосконалилась. Із того ми пізнаємо, що в Нім пробуваємо» (1 Івана 2:3,5).
Коли Христос живе в серці людини через Свого Святого Духа, тоді й може здійснитися Божа обітниця: «Дам Закона Свого в середину їхню, і на їхньому серці його напишу, і Я стану їм Богом, вони ж Мені будуть народом» (Єремії 31:33).

Здоровий спосіб життя

Адвентисти вірять, що наше тіло «то храм Духа Святого» (1 Коринтян 6:19), що люди «дорого куплені», тому повинні «прославляти Бога в тілі своєму та в дусі своєму, що Божі вони» (1 Коринтян 6:20). Вони вірять, що справжні християни будуть слідкувати за своїм здоров’ям і «догодження тілу не обертати в пожадливість» (Римлянам 13:14).

Адвентисти ведуть здоровий спосіб життя, розуміючи, що людина належить Господу і тіло – це дар Божий, який потрібно використати Йому на славу. У Своєму служінні Христос більше зціляв, аніж проповідував. Він піклувався про тіло і душу. На території України працює 9 адвентистських медичних закладів.

Другий Прихід Ісуса Христа

Адвентисти вірять у буквальний Другий Прихід Христа, який відбудеться явно, так, що всі це побачать (Об’явлення 1:7). Під час Його приходу буде воскресіння померлих у Христі (1 Солунян 4:16).

Саме становлення адвентистської церкви ґрунтувалося на вірі в скорий прихід – це і відображається у назві церкви, де «adventus» означає «прихід».
Вони вірять, що ми живемо в період останнього часу, коли має повернутися Христос, щоб забрати Своїх. Майже всі пророцтва виконалися і сам стан світу свідкує про близькість приходу Христа. Час, коли це відбудеться, закритий, тому кожен повинен пильнувати і готуватися, адже «прийде Син Людський тієї години, коли ви не думаєте!» (Матвія 24:44).
Детальніше - https://adventist.ua/doctrines/
Тарас Гладкий

далі
Молитва за сина