«Люди можуть помилятися. Люди не можуть не помилятися» - так коротко можна підсумувати тисячі томів філософських роздумів, покликаних зрозуміти таємниці людської природи. Ми десятки разів перевіряли цю істину на власному досвіді і вчимося поблажливо ставитись до чужих (а заодно і до своїх) помилок.

Є безліч помилок, які увійшли в історію. У 1876 році хтось так сказав про телефон: «Такий пристрій, як телефон, має занадто багато недоліків, щоб розглядати його, як засіб зв'язку. Тому вважаю, що даний винахід не має ніякої цінності». Так і хочеться повернутися на 133 роки тому і помахати у нього перед носом мобільним телефоном...
У 1962 році компанія Дека Рекординг відхилила запис альбому групи The Beatles, сказавши: «Нам не подобається їх звук, і взагалі гітара - це вчорашній день». Напевно, вони потім рвали на собі волосся, бачачи яким успіхом користуються «жуки».
Ви не повірите, але навіть комп'ютерний геній Білл Гейтс припускається помилок... Але я не про Vista, а про його слова в далекому 1981 році: «640 кБ має бути досить для кожного». Так, люди помиляються. Тільки є помилки, які занадто дорого коштують. У 1994 році чилійський трейдер державної мідної компанії на Інтернет торгах через одну помилку втратив 175 мільйонів доларів. 340 мільйонів тієї ж валюти втратив японський банк через помилкове пропозиції про покупку акцій.
Але навіть такі помилки нічого не варті у порівнянні з тими, які запам'ятовуються нам незворотніми втратами. 4 липня 2001 року небі над Іркутськом пілот припустився фатальної помилки. Він і ще 144 людини загинули, заплативши найдорожчу ціну за прорахунок - людські життя.
Вся наука працює над тим, щоб уникнути «людського фактора». Є ситуації, в яких краще не помилятися. Якщо ви водите автомобіль або тримаєте дитину, переходите вулицю або працюєте з електрикою, то краще дотримуватися певних правил. Хтось сказав: «На війні помиляються тільки раз», перегукуючись зі словами Біблії: «Мудрість краща від зброї військової але один грішник погубить багато добра» (Екклезіяст 9:18), а Мухаммед Ас-Самарканд влучно підмітив:" Ти дорого, мій друг, заплатиш за помилку, Оскал іклів у лева прийнявши за посмішку."
Визначивши для себе, що небезпечно, а що ні, ми можемо набагато спокійніше ставитися до деяких помилок. Ви ж не будете переживати, написавши неправильно слово в кросворді або переплутавши номер телефону? Часом в цей невигадливий список «у ​​чому можна помилитися» потрапляє те, що там раніше ніколи не було. Що ж це таке?
Всякий промах тягне за собою певні наслідки. Якщо вони незначні і майже непомітні - можна діяти сміливіше. Говорячи про духовне життя, багато хто уявляє її, як вічний пошук якихось духовних орієнтирів, як би маючи на увазі, що тут не можна без помилок. В молодості тобі може подобатися одне і ти можеш сповідувати що завгодно, аж до сатанізму. Під кінець життя духовні устремління часто набувають класичні, традиційні риси. Створюється враження, що духовність потрапляє в список того, в чому ми не боїмося помилитися. Чи правомірно це? Чому люди думають, що помилки в питаннях духовності нічого не варті? А що якщо вибір духовних принципів - життєво важливий вибір?
Тільки через роки, можна усвідомити, що найвища ціна за помилку - людське серце. Біблійний мудрець, перегукуючись з відомим нам виразом про «ложку дьогтю в бочці меду», продовжує: «Мертві мухи псують та зашумовують оливу мироварника, так трохи глупоти псує мудрість та славу» (Екклезіяст 10:1).
Так і буває в житті. Одне слово може означати дуже багато, один неправильний вчинок може перекреслити все життя. Якщо до цього ти легковажно ставився до духовного пошуку, подумай - може помилки надто дорого коштують? Якщо до цього раз зруйнувати дружні відносини або просто «поміняти партнера» було всього лише «невеликим прорахунком», подумай - може в цьому ми і втрачаємо цінність життя?
Звичайно, мені б не хотілося провести все життя в роздумах, в чому ще я можу помилитися і чого це мені буде коштувати. Ісус пропонує інший шлях і звучить він набагато краще, ніж «люди можуть помилятися». «Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, в Ісусі Христі» (Филип'ян 4:13) - говорить апостол Павло, маючи на увазі і те, що я можу не помилятися в тому, що дійсно важливо. Приймай рішення!
Максим Крупський

далі
Все ще сидиш в човні?