Інстинкт вірності

Навряд чи знайдеться хоч один вчений, який міг би до кінця пояснити особливу поведінку матері, яке багато хто називає материнським інстинктом. Прагнення, закладені Творцем, з'єднуючись з материнською любов'ю, спонукають жінку всіма силами, відкидаючи себе, забуваючи про свої потреби, піклуватися про малюка. Як ще пояснити те, що ми зустрічаємо, як в світі тварин, так і в світі людей? Материнська турбота - величезна сила. Хоча сьогодні багато сперечаються про те, чи є ця риса вродженоїю або більше залежить від виховання, нас надихають історії про самовіддану любов матерів до своїх дітей.

Розповідають, що під час військових дій, коли поруч свистіли кулі і вибухали бомби, матері закривали дітей власним тілом, часто гинучи, але зберігаючи життя наступному поколінню. Навіть сьогодні, в більш благополучні часи, ми спостерігаємо, скільки терпіння і сил потрібно жінці, щоб виносити, народити, а потім піклуватися про дитину. Скільки духовної і фізичної стійкості проявляють матері, доглядаючи за своїм дитям в період хвороби! З материнською турботою пов'язані найкращі спогади нашого дитинства.
За цією прихильністю дуже цікаво спостерігати і в тваринному світі. Навіть на самих, як іноді вважають, низьких рівнях розвитку ми можемо бачити прояв турботи про майбутнє покоління. Візьмемо, наприклад, влаштування місць для кладки, гнізд. Соломинка, знайдена птахом, може не викликати у неї ніякого рефлексу, але як тільки починається пора кладки яєць, птиця починає ретельно збирати і укладати все, що може стати в нагоді для влаштування гнізда. Ластівки відчувають таку потребу годувати пташенят, що якщо раптом їх гніздо було зруйноване, починають літати в чужі гнізда, намагаючись вигодовувати чужих дитинчат.
Особливо вражає те, що багато тварин піклуються не тільки про своїх малюків. Наприклад, собаки в зоопарках часто приймають «на виховання» левенят або тигреня. Згадують про випадок, що стався в красноярському парку флори і фауни, де собака ростила чотирьох дитинчат пуми і борсучонка. На острові Куба собака подбала про трьох поросят, живлячи їх і нікого не підпускаючи до них ночами.
Дивно те, що навіть кішки, які відрізняються не самим поступливим характером, іноді піклуються про чужих малюків. У Львівській області кішка, що залишилася без своїх дитинчат, подбала про трьох білченят, принесених з лісу.
Біблія, описуючи цю сильну прихильність, ставить риторичне запитання: «Чи ж жінка забуде своє немовля, щоб не пожаліти їй сина утроби своєї? (Іс. 49:15)». Трохи далі біблійний пророк Ісая, передбачаючи ситуації, коли все-таки подібне може статися, передає нам повні турботи слова Господа: «...але якби і вона забула, то Я не забуду тебе».
Читаючи сучасні видання, важко не помітити, як час від часу з'являється інформація про те, що десь була знайдена кинута дитина. Сьогодні інтернати і дитячі будинки наповнені дітьми і це стало справжнім прокляттям нашого часу. Материнство поступається місцем кар'єрному росту, розвагам або просто небажанням піклуватися про кого-небудь. Навіть тварини, висловлюючи незгоду з таким станом справ, показують нам приклад того, як слід ставитися до життя і до своїх обов'язків.
Все це відбувалося в Аргентині, недалеко від столиці Буенос-Айреса. Злякавшись реакції батьків на свою ранню вагітність, самотня дівчина-підліток пішла з дому для того, щоб таємно народити і позбутися від небажаної дитини. У холодну ніч вона залишила дитину в передмісті великого міста. Новонароджена дівчинка повинна була б загинути від переохолодження, якби восьмирічна дворова собака Чина не почула її писк. Чина, яка в той момент вигодовувала своїх сімох щенят, рухома материнським інстинктом, знайшла дитину. Вона схопила її зубами за «шкірку» і дбайливо пронесла 50 метрів до своєї будки. Там вона поклала дитину зі своїми цуценятами і лягла поруч. Таким чином, дитина була врятована.
Сьогодні образ жінки як і раніше дуже тісно пов'язаний з материнською турботою і любов'ю. Без цього наш світ здається холодним і незатишним. Але чи є ще щось в житті жінки, матері, що може бути важливіше її любові до своєї дитини? Давайте відповімо на це питання, розглянувши одну біблійну історію:

І був один чоловік із Раматаїм-Цофіму, з Єфремових гір, а ім'я йому Елкана, син Єрохама, сина Ілія, сина Тоху, сина Цуфа, єфремлянин. А він мав дві жінки, ім'я одній Анна, а ім'я другій Пеніна. І були в Пеніни діти, а в Анни дітей не було. А той чоловік рік-у-рік ходив із свого міста до Шіло, щоб вклонятися та приносити жертви Господу Саваоту. А там два Ілієві сини, Гофні та Пінхас, були священиками для Господа. І як бував той день, і Елкана приносив жертви, то він давав своїй жінці Пеніні й усім синам її та дочкам її частини, а Анні давав частину подвійну, бо любив її. Та Господь замкнув її утробу. А її суперниця розпалювала їй гнів, щоб докучати їй, бо Господь замкнув її утробу. І так робив він рік-у-рік, коли вона входила до Господнього дому, а та так гнівила її. І вона плакала й не їла. І сказав їй чоловік її Елкана: Анно, чого ти плачеш і чому не їси? І чого сумне твоє серце? Чи ж я не ліпший тобі за десятьох синів? І встала Анна по їді та по питті в Шіло, а священик Ілій сидів на стільці при бічному одвірку Господнього храму. А вона була скорбна духом, і молилася до Господа та плакала гірко. І склала вона обітницю, та й сказала: Господи Саваоте, якщо дійсно споглянеш на біду Твоєї невільниці, і згадаєш мене, і не забудеш Своєї невільниці, і даси Своїй невільниці нащадка чоловічої статі, то я дам його Господеві на всі дні життя його, а бритва не торкнеться його голови. І сталося, коли вона довго молилася перед Господнім лицем, то Ілій пильнував за її устами. А Анна вона говорила в серці своїм: тільки губи її порушувалися, а голос її не був чутий. І вважав її Ілій за п'яну. І сказав до неї Ілій: Аж доки ти будеш п'яною? Витверезись зо свого вина! А Анна відповіла та й сказала: Ні, пане мій, я жінка скорбна духом, а вина та п'янкого напою не пила я. І я вилила душу свою перед Господнім лицем. Не вважай своєї невільниці за негідницю, бо я говорила аж доти з великої своєї скорботи та з туги своєї. І відповів Ілій та й сказав: Іди з миром! А Бог Ізраїлів дасть тобі бажання твоє, яке ти від Нього жадала. А вона сказала: Нехай невільниця твоя знайде милість в очах твоїх! І пішла та жінка своєю дорогою, та й їла, а обличчя її не було вже сумне. І встала вона рано вранці, і вклонилася перед Господнім лицем. І вернулися вони, і ввійшли до свого дому до Рами. І Елкана пізнав свою жінку Анну, а Господь згадав про неї. І сталося по році, і завагітніла Анна, та й сина породила. І назвала вона ім'я йому: Самуїл, бо від Господа жадала його. І пішов той чоловік Елкана та ввесь дім його вчинити для Господа річну жертву та обітниці свої. А Анна не пішла, бо сказала до чоловіка свого: Аж коли буде відлучений цей хлопчик, то відведу його, і він з'явиться перед Господнім лицем, і назавжди позостанеться там! І сказав їй чоловік її Елкана: Роби те, що добре в очах твоїх! Залишайся, аж поки відлучиш його, тільки нехай виконає Господь Своє слово. І залишалась та жінка, і годувала свого сина, аж поки вона відлучила його. А коли відлучила, то повела його з собою та з трьома бичками й одною ефою муки, і бурдюком вина, і привела його до Господнього дому до Шіло. А той хлопчик був ще малий. І зарізали бичка, і привели того хлопчика до Ілія. І вона сказала: О, пане мій, як жива душа твоя, мій пане, я та жінка, що стояла з тобою отут, щоб молитися Господеві. Я молилася за дитину цю, і Господь дав мені жадання моє, що я просила від Нього. А тепер я віддаю його Господеві на всі дні, скільки він жаданий для Господа. І вклонилася там Господеві.

1 книга Самуїлова 1 глава

Бути бездітною дружиною в країнах Сходу вважалося великою втратою, і Анна випила до дна чашу презирства і знедоленості. Незважаючи на добру увагу свого чоловіка, вона відчувала, що не до кінця виконує свою роль у продовженні роду. Постійні глузування з боку більш благополучної щодо цього другої дружини змусили її слізно благати Господа про дарування благословення материнства.

Перше, що хотілося б відзначити в поведінці Анни - вона залишалася вірною Господу до отримання благословення. Вона не відразу отримала відповідь на свою молитву, Біблія відкриває нам, що пройшов досить тривалий час (1 Царств 1:7), перш ніж Анна народила Самуїла. Вона не впала у відчай, не перестала підносити слізні благання Богу. Також в її серці не було нарікання і обурення проти Господа, щоб звинуватити Його в усіх своїх бідах.
Анна добре усвідомлювала, що справжнє благо може виходити тільки від Бога, що ясно виражено в новозавітні тексті: «Усяке добре давання та дар досконалий походить згори від Отця світил, що в Нього нема переміни чи тіні відміни. (Якова 1:17). Тільки в цьому була її надія.
Ми бачимо, що Господь почув її молитву. Народжується Самуїл, який став одним з лідерів, які знали Господа Бога і вірно служили йому. Але що передувало особливому статусу Самуїла в стародавньому Ізраїлі? Що сприяло його піднесенню?
Друге, що ми помічаємо у вчинках Анни - вона залишається вірною Богу і після того, як отримала просиме. Як цього не вистачає нам, сучасним людям? Ми багато просимо у Бога і багато обіцяємо Йому, коли в наше життя приходять біди, але забуваємо про Нього, як тільки настають часи благополуччя.
Адже Анна могла виправдати бажання залишити дитину поруч із собою. Він був маленький, беззахисний. Хто дбатиме про нього в храмі? Літній священик? Його сини, що не відрізнялися хорошою репутацією (1 Царств 2:12-17)? Віддавши дитину в храм, вона знову прирікала себе на певний ступінь самотності, не бачачи, як виростає її дитина. Він не проводив би час зі своїм батьком, він не пізнав би всіх радощів дитинства, виконуючи відповідальні доручення в домі. Скільки різних думок могло збивати наміри Анни виконати свою обіцянку перед Господом!
Ми бачимо, як ця смілива жінка відповідає вірністю на Божі благословення і віддає свою дитину до Господнього. Якою радістю наповнювалося серце матері в подальшому, коли вона бачила, що Бог зводить це дитя на такі висоти, про які тільки могла мріяти будь-яка мати в Ізраїлі. Самуїл буде володіти таким авторитетом від Господа, що сміливо буде робити зауваження навіть ізраїльському царю (1 Самуїла 15:28-29) і передавати слово Господнє до всього народу. До нього говорив Сам Бог. Чи може бути вище честь, надана смертній людині. Більш того, Господь благословив Ганну і Біблія пише про неї: «І Господь згадав про Анну, і вона завагітніла, і народила ще трьох синів і двох дочок; А юнак Самуїл ріс із Господом» (1 Цар. 2:21).

Ми живемо в час, коли вірність - не найпопулярніша якість. І звичайно ж вірність - це не приховані спонукання нашої природи, які ми не можемо контролювати. Вірність - це усвідомлені кроки, які стверджують міцність наших духовних або сімейних, дружніх взаємин.

Але в усьому ми спостерігаємо, що багато жінок виявляються більш вірними, ніж чоловіки. Вони більш відповідальні, схильні до вірності в сімейному житті, а також проявляють більше уваги до духовних питань. В силу обставин, які складаються, сучасній українській жінці доводиться виконувати головну роль у вихованні дітей, формуванні їх духовного світу. Вона займається їх освітою, дає поради в особистих взаєминах.
Як це не сумно, але вірній жінці часто доводиться виконувати обов'язки свого чоловіка. Часом їй доводиться піклуватися і про нього, вишукуючи куди ж він пропав після чергового запою. Їй доводиться стежити за сімейним бюджетом, щоб він не був витрачений на ігрові автомати або на інші розваги. Вона плаче, коли розуміє, що їй зрадили, її образили або навіть вдарили, але як часто залишається вірною своєму недолугому супутнику, зносячи все знущання і поневіряння. Може це і можна назвати інстинктом вірності? Як по-іншому пояснити терпіння і турботу, виявлену до нас матерями і дружинами?
Який шлях в житті вибере ту жінку Можливо, отримавши від Господа благословення материнства, вона спробує взяти все в свої руки і, зціпивши зуби, вести, тягнути, штовхати своїх дітей і чоловіка вперед, сподіваючись, що колись настане просвітлення.
Що в першу чергу вибере ця жінка для своїх дітей? Хорошу освіту, «хорошу дівчинку» синові, з якою він міг би пожити хоча б кілька років? Чоловіка, для своєї дочки, який хоча б подасть якусь надію, що він не кине свою дружину під час вагітності або не почне пити, перетворивши життя дочки в справжнє пекло? Чи буде вона прагнути і добиватися для своїх дітей найкращого положення в цьому світі, фінансової стабільності, забувши про християнські цінності і принципи?
Що виходить з того? Напевно, поки тільки материнські сльози. Коли продовжують розпадатися молоді українські сім'ї, п'ють наші чоловіки і діти, а фінансовий успіх здається далеким, у цієї вірної, витривалої, сильної жінки з'являються сльози на очах.
У неї є вибір. Вибір, щоб наслідувати хорошому прикладу Анни. Все добре, все краще в цьому житті ми маємо з рук Небесного Отця. Він дає нам блага, щоб побачити, як ми, люди, розпорядимося ними. Проявимо ми вірність в тому, щоб довірити своїх дітей, своїх рідних в першу чергу Богу, а потім вже піклуватися про їх матеріальний достаток? Анна знала, що її синові буде краще всього в домі Божому. Сьогодні в наш розбещений і суворий час, яка мати буде прагнути до того, щоб з самого дитинства прищепити дитині інтерес до духовного, небесного, щоб навчити її спілкуватися з Богом, як спілкувався з ним маленький Самуїл (1 Царств 3 глава), щоб навчити її бути в церкві, де вчать вічним і незмінним принципам Біблії, Святому Закону Божому, даному нам для нашого успіху і процвітання?
Я бажаю вам зробити вибір на користь Бога. Проявити свою вірність в тому, щоб віддати всі свої турботи в руки Небесного Отця. Ісус закликає всіх, і чоловіків і жінок до того, щоб зараз, перед обличчям хвороб, катастроф і страждань, звернутися до Нього. Він каже: «Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я заспокою вас; Візьміть ярмо Моє на себе і навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій душам своїм Бож ярмо Моє любе, а тягар Мій легкий» (Матвія 11:28,29). Це Його запрошення особисто до кожного з нас. Якою буде твоя відповідь?
Максим Крупський

далі
Ложка дьогтю