Що Біблія говорить про церкву?

Слово «церква» зустрічається в Новому Заповіті 114 разів. Давньогрецьке слово «еклесіа» складається із двох частин, «ек» означає «із» та «клесіс» – «викликати». Отже, «еклесіа» (церква) – це «покликані із…». Це слово зустрічається в роботах Геродота, Платона, Евріпіда починаючи з v століття до н.е. Воно відносилося до зібрання міщан (поліса).

Що в Новому Заповіті названо Церквою?

  1. Віруючі, зібрані в одному місці (1 Коринтян 14:23).

  2. Віруючі, які живуть у визначеному місці (Галатам 1:2).

  3. Група віруючих в чиємусь домі (Колосян 4:15).

  4. Громада на географічній території (Дії 9:31).

  5. Все братство віруючих по всьому світу (Матвія 16:18, 1 Коринтян 12:28).

З чим порівнюється Церква?

  1. Єдиний організм. Церква – це тіло Христове (Ефесян 1:23), віруючі є членами Його тіла (Ефесян 5:30), а Христос є «голова тіла» (Колосян 1:18) і «голова Церкви» (Ефесян 5:23).

  2. Храм. Церква – це «Божа будівля», «храм Божий» в якому перебуває Святий Дух. Христос є «наріжним каменем» цієї будівлі (1 Коринтян 3:9-16; Ефесян 2:20). За словами Петра, віруючі – це «каміння живе», що будується в «дім духовний» (1 Петра 2:5).

  3. Наречена. В Біблії Церква представлена нареченою Ісуса Христа (2 Коринтян 11:2). Христос настільки полюбив Церкву, що «віддав за неї Себе, щоб її освятити…щоб поставити її Собі славною Церквою, що не має плями чи вади… щоб була свята і непорочна!» (Ефесян 5:25-27).

  4. Сім’я. Через віру в Ісуса спасенні стають дітьми Небесного Отця (Галатам 3:26). Тепер вони «домашні для Бога» і відносяться один до одного як брати та сестри (1 Коринтян 16:20, Якова 2:15).

  5. Стовп і підвалина правди (1 Тимофія 3:15). Церква оберігає істину, захищає її від нападів. Всяке вчення випробовує Словом Божим (Ісаї 8:20).

  6. Військо. Церква порівнюється із грізним військом з прапорами (Пісня над піснями 6:10). Це не те військо, яке проливає кров. Це військо несе Євангеліє, завойовує нові душі для Христа (Дії 16:5). Вона має «Божу зброю», щоб «стати проти хитрощів диявольських» (Ефесян 6:11).

У Бога завжди була і є Своя Церква, яка повинна представляти Його на цій землі. До Першого Приходу Христа цією Церквою була Ізраїльська нація. Але вони не виконали свою місію і Бог створює замість національної Церкви всесвітню, де національні відмінності вже не грають ролі, адже тепер «всі один у Христі Ісусі» (Галатам 3:28). З’являється Церква місіонерська, яка існує для того, щоб виконати місію. Цю Церкву заснував Сам Ісус і сказав їй: «Ідіть і навчіть всі народи» (Матвія 28:19).

Сьогодні існує багато Церков, які претендують на звання Божої Церкви. Як же серед тисяч знайти ту, яку дійсно веде Христос?
У книзі Об’явлення 14:12 ми читаємо про три критерії Христової Церкви останнього часу:
1. Вона має терпеливість (Терпелива під час гонінь, не йде на компроміс із брехнею, твердо тримається істини);
2. Додержує Божих заповідей (Дотримується незмінних 10 заповідей Божих, які є її основою та істинною (Псалом 119:142));
3. Має Ісусову віру (Дехто каже, що Ісус притримувався певних правил, тому що був євреєм, але Ісус, коли це суперечило Слову Божому, то відкрито осуджував це і називав переданням (Матвія 15:3). Ісус - наш приклад віри, тому Церква Божа вірить так, як вірив Ісус, дотримується тих же Заповідей, що й Ісус).
Отже, Церква «еклесіа» - це зібрання віруючих людей, покликаних із цього світу для того, щоб об’єднатися з Богом і один з одним для особливої місії – бути захисниками Біблійної істини, проповідувати Євангеліє всім народам і як наречена готуватися до приходу Жениха (це Другий Прихід Христа).
Тарас Гладкий

далі
Що Біблія говорить про Люцифера?