Чому імунізація зараз важливіша, ніж будь-коли

Зробіть щеплення в рік пандемії COVID-19.

За словами Дженніфер Вельтман, керівниці відділу інфекційних захворювань в Університеті Здоров'я Лома Лінда в Лома Лінда, Каліфорнія, США, вакцинація зараз важливіша, ніж будь-коли. На додаток до пандемії COVID-19, діти повертаються до школи буквально і віртуально, і сезон грипу вже за рогом.
Вельтман сказала, що дослідження продовжують показувати, що вакцини безпечні. «По можливості дуже важливо зробити вакцинацію. Широко поширена вакцинація допомагає захистити громади від спалахів».
Вона закликала дорослих і дітей зробити планові щеплення, і ось чому.
Ми все ще в розпалі пандемії
Грип – це смертельний вірус із багатьма, хоча не всіма, симптомами, схожими із COVID-19. Хоча поки немає схваленої вакцини проти COVID-19, існують захисні вакцини проти грипу та інших інфекційних захворювань.
У будь-який конкретний рік майже половина населення США вакцинується від грипу, що має великий вплив на зниження числа випадків захворювання і смертності від вірусу по всій країні.
«Якщо ми послабимо пильність цього року через COVID-19, ми побачимо сплеск випадків грипу та зростання смертності», – сказала Вельтман.
Вакцина проти грипу корисна не тільки для окремої людини, бо знижує ризик їх захворювання, госпіталізації і смерті. Це також корисно для системи охорони здоров'я.
«Чим менше ресурсів ми використовуємо для лікування грипу, тим більше ресурсів у нас є для догляду за людьми, інфікованими COVID-19 й іншими небезпечними для життя захворюваннями», – сказала Вельтман.
У школі чи вдома, дітям як і раніше потрібні вакцини
Навіть якщо діти не повернуться до школи, їхні домогосподарства, швидше за все, не перебувають у режимі повного карантину. Хоча фізичне дистанціювання і маски рекомендовані як і раніше, респіраторні віруси все ще розповсюджуються, як це видно на прикладі COVID-19.
«Діти часто не володіють природним імунітетом від минулих інфекцій і тому схильні до вищого ризику важких захворювань», - сказала Вельтман. «Коли ви вакцинуєте свою дитину, ви також захищаєте вразливі групи, такі як немовлята і люди з ослабленою імунною системою».
За словами Вельтман, вакцинація – найкращий спосіб захистити дітей від важких хвороб і має додаткову перевагу, що полягає в зменшенні поширення серед інших, особливо тому, що багато маленьких дітей протестують проти частого миття рук і прикривання рота при кашлі.
Вельтман підкреслює, що відкладання дитячих щеплень піддає дітей і співтовариства ризику серйозних захворювань, які можна попередити, і закликає батьків дотримуватися рекомендованого графіка вакцинації, особливо під час пандемії COVID-19.
Дорослі не мають імунітету
За даними Центрів із контролю і профілактики захворювань США (CDC), імунізація призначена не тільки для дітей. Фактори способу життя, вік і подорожі можуть впливати на ризик захворювань, які попереджають за допомогою вакцинації. Дорослі у віці від 18 років і старше повинні отримувати вакцину АКДС кожні десять років, а щеплення від сезонного грипу – щороку.
У Північній Америці вакцини від грипу зазвичай стають доступними в жовтні, що, на думку лікарів, є ідеальним часом для вакцинації. Однак, поки циркулюють віруси грипу, вакцинація повинна тривати до січня або пізніше, оскільки сезон грипу може тривати до більш пізньої зими і ранньої весни.
Новим у цьому році для дорослих у віці до 65 років є доступність чотиривалентної вакцини проти грипу в високих дозах. У минулому людям доводилося обирати між вакциною з більш високою дозою і захистом від трьох штамів грипу або вакциною з більш низькою дозою із захистом від чотирьох штамів грипу. Цього року в Сполучених Штатах буде доступна чотиривалентна вакцина з високими дозами, що підвищить ступінь захисту, який забезпечує щеплення від грипу.
«[Якщо ми хочемо] піклуватися про всіх у суспільстві, вакцинація – це перший крок», – сказала Вельтман.
Бріана Пасторіно, Новини Університету Здоров'я Лома Лінда і Adventist Review
Початкова версія цього матеріалу була розміщена на сайті новин Університету Здоров'я Лома Лінда.
За матеріалами Adventist Review
Джерело: logosinfo.org

далі
Для 1 500 жителів сіл Новомихайлівка та Янтарне Мар’їнського району Донецької області буде покращено доступ до водопостачання