Життя це рух в пошуках істини

Юлія Старикова

Моя історія, яку я добре пам'ятаю, почалася з того часу, коли мені було 6 років. Моя бабуся перша прийшла до Бога, і вона довго молилася про мою маму. У той час, було багато проблем і мама шукала відповіді в книгах, через зустрічі з людьми. Чи є Бог, і де Він. Одного разу вона йшла повз будівлю, яку ми часто проходили, гуляючи поруч, щось всередині спонукало її зайти туди. Вона говорила, що ніби-то її хтось повернув зсередини й вона зайшла в цю будівлю. Там проходило зібрання харизматичної церкви й вона познайомилася з людьми, які її запросили на більш детальне вивчення Біблії та помолитися про її питання. Ось так мама залишилася там. Вона, незадовго після того, почала і мене брати з собою. Тато і мама були вже розлучені на той час. Тато мій і донині ще невіруючий.

Ось так я виросла, відвідуючи харизматичну церкву протягом чотирнадцяти років. З самого дитинства я залишалася на дорослих зібраннях, тому що тяглася до того, щоб вивчати Слово Боже. За ці чотирнадцять років багато чого сталося. У 16 років я прийняла водне хрещення. Абсолютно свідомо я присвятила життя Богу і церкві. Продовжуючи рости, я відчувала заклик до служіння людям. Ще до того, як мені виповнилося 16 років, я проводила домашню групу для моїх друзів. Мені тоді було 13 років. У 16 років я потрапила в іншу церкву харизматичного напряму під керівництвом глобальної церкви.

Поясню трохи. У харизматів, баптистів і п'ятидесятників дуже багато громад, які нікому не підкоряються згори. Тобто багато маленьких і великих помісних церков. Є схожі, є абсолютно різні в стилі проведення зібрань.

Коли мені виповнилося 15-16 років, я дуже сильно хотіла знайти своє місце в церкві та в служінні. Я мріяла і молилася, щоб служити в молодіжній команді. У тій церкві, до якої я ходила, цього не було. Тому я шукала своє місце і молилася, щоб Бог мене вів.

І ось я потрапила в молодіжну церкву. Скажімо так, що молодіжна була команда, але не основний склад церкви.

Я любила цей час. Ми багато служили людям, проводили програми, збиралися на різні конференції разом з хлопцями з церкви. Все тривало до тих пір, поки щось всередині не почало вмирати. Здавалося б, є все для того, щоб жити та радіти, є команда, служіння. Сама неодноразово проводила зібрання, коли не було пасторів. Я була частиною цього руху протягом 5 років.

Але коли закінчувала університет (вчилася я на менеджера по туризму в КНУКіМ), я зрозуміла, що перестала жити в церкві. Вона стала зменшуватися, а ті внутрішні зміни, про які ми тільки й говорили з нашою командою, не відбувалися ні в нас, ні в людях. Тільки тому, що хотілося зовні завойовувати серця для Бога, а який ти всередині, не так було важливо. Я говорила про те, що нам як команді, яка служить, варто перш за все дивитися на себе і молити Бога змінювати наші характери, а не просто молитися про те, щоб приходили нові люди й приймали спасіння.

Це важливо, але фокус, насамперед, повинен бути на наших внутрішніх змінах характеру. Щоб ми спочатку в команді навчилися любити, приймати, прощати. Щоб дивилися на свою поведінку. Але відбувалося те, що не повинно було б. На жаль, ніхто не хотів загострювати увагу на себе, тобто докладати віру і зусилля, щоб змінюватися самим. Я ніколи не могла уявити своє життя поза церквою, тому що з раннього віку це було сенсом мого життя. Але я бачила, як люди йдуть з церкви. На жаль, я бачила, як люди з нашої команди йшли з конфліктами ... незгоду в думках, з нездатністю примиритися ...

Колись дуже давно, коли мені було років 9, мені приснився сон, про те, що я з іншими дітьми грала на небі та ось, настав час, щоб розходитися по класах разом з Ісусом. Я бачила, що інші діти йшли, а я відставала, і здається, прийшла останньою. Тоді я почула голос Ісуса: «Відділю овець від козлів. Вівці поставлю праворуч, а козлів ліворуч.» На цьому сон закінчився. Тоді мені не подобалося ходити на дитячі служіння, і я залишалася на загальному, просто малюючи протягом всієї проповіді. Так вийшло, що я виросла серед дорослих, тому у мене і не було якогось підліткового періоду. Здавалося, бувши дитиною, я була дорослою не по роках.

...фокус, насамперед, повинен бути на наших внутрішніх змінах характеру. Щоб ми спочатку в команді навчилися любити, приймати, прощати. Щоб дивилися на свою поведінку.

Після того сну, я серйозно замислилася. Я перестала малювати в церкві, і почала слухати проповіді, навіть якщо я їх ще не розуміла і мені було нудно. Ось так з раннього дитинства я була залучена до церкви всім життям. Але прийшов час, і я почала шукати, вивчати, дивитися проповіді про те, якою церкву бачить Бог. Багато що змінилося в мисленні. Я дивилася на те, у що перетворилася наша маленька церква і мені було боляче.

Якось зі мною почали розмовляти, чому я себе веду більш вільно, можу говорити те, що думаю, можу висловлювати свої почуття. Раніше я не могла. У нас було практично неможливо виразити те, що ми насправді думали. Це обмежувалося. Прийшов момент, коли я опинилася перед вибором – змиритися з тим, що відбувається в церкві, або знайти собі іншу церкву. Чому так кажу, бо пропозиція була не від мене. У мене відбулася телефонна розмова з пасторами. Мені було дано вибір. Ми просто говорили про той стан, в якому ми знаходимося як церква і кожна особистість в команді. Я до цього часу була вже відсічена від всякого життя в церкві. Здавалося ми просто збиралися, проводили час, за шаблоном все робили й розходилися.

Я була вдячна за весь той час руху, який у нас було. Про це сказала моїм пасторам. Вони знали, що я серйозна людина, слів на вітер не кидаю. Знали все те служіння і турботу про людей, які здійснювала. Ми залишилися буквально кістяком церкви з невеликої групи людей, які вже самі не розуміли, навіщо збираємося, оскільки немає ніяких змін.

В ході нашої розмови, результатом було те, що протягом практично чотирьох років я залишилася поза духовної сім'ї, із забороною спілкуватися з людьми з моєї церкви. Це був удар. У мене майже не було друзів поза церквою, і цих, які були все в моєму житті, здавалося, втратила ... така була політика церкви. Ті, хто йшли, з ними забороняли спілкуватися щоб уникнути розбіжностей в церкві.

Я не могла знайти те, що я шукала – живу церкву, щирих людей, які люблять Бога всім серцем. Я продовжувала молитися, щоб Господь направив мої шляхи, але знайти духовну родину так і не могла. Тільки дивилася служіння однієї російськомовної церкви онлайн.

Озираючись назад, я можу сказати, що Бог зробив справжнє диво. Я пам'ятаю перший день, коли я познайомилася з адвентистами.

Я знайшла розмовний англійський клуб, щоб підтягнути англійську мову. Тому що це була моя мрія – вивчити її. Коли прийшла перший раз, дізналася, що організатори клубу адвентисти. Я, перш за все, з побоюванням поставилася, бо був досвід зустрічі із людьми з течії послідовників Ісуса в останні дні. Дуже все схоже на ту церкву, в якій я росла, але у них були якісь книги, які вони крім Біблії цитували.

Про адвентистів я чула раз або два в глибокому дитинстві й тільки те, що вони ходять до церкви в суботу, що здавалося дивним всім, хто ходить в неділю. Більше нічого не знала.

Я почала ходити на цей клуб. Познайомилася там з хорошими людьми. Швидко здружилася. Побачила, що існують ще люди, які щиро люблять Бога. Через дружбу Бог почав перетворювати моє серце. Згодом я стала відвідувати в суботу служіння інтернаціональної церкви. Вона була теж дуже маленька, але там було те, чого жадала моя душа. Справжня щирість і вивчення Слова. Таке просте і таке глибоке. Я їздила із далеку, щоб допомагати на розмовному клубі в п'ятницю і вранці в суботу я приїжджала до церкви.

День за днем, місяць за місяцем, рік за роком Бог готував моє серце, щоб в один прекрасний день стати частиною духовної сім'ї, про яку я молилася роками.

Через справжню дружбу з адвентистами, Бог дуже сильно змінив мої погляди на церкву і на життя. Спостерігаючи за їхнім способом життя, захоплювалася тим, як щиро і сильно вони люблять Бога. Про таких людей поруч, могла тільки мріяти. Я зіткнулася з адвентистським англійським табором, з адвентистами-місіонерами.

Весь цей час, кілька років, в моїй голові все переверталося. Я почала дізнаватися різницю у вченні, яке мені важко давалося. Приблизно через рік після знайомства з адвентистами, я переїхала до Києва жити з місіонерами-адвентистами на період одного року, доглядаючи за їх маленькою донькою. Там познайомилася з адвентистською домашньою групою, де по-справжньому почалося моє становлення в розумінні різниці вчення в церквах. Було дуже складно. Весь мій досвід попереднього життя суперечив вченню адвентистської церкви. Але мене дуже підтримували в молитвах друзі.

Весь цей час, а точніше років три, Бог творив в мені нову людину, але я ніяк не могла побороти почуття віддаленості від духовної сім'ї.

Я приходила до церкви щосуботи, але крім моїх кількох друзів, нікого не знала, і не могла довгий-довгий час прийняти той факт, що це місце може стати моїм духовним домом. Я сама з собою боролася дуже довго. Боролася з думками. Боролася з вченням. Багато що я розуміла дуже добре, але були деякі речі, яким була навчена в моєму попередньому харизматичному житті, відпустити які я ніяк не розуміла, чому повинна. Були питання, які я розуміла по-іншому. Про хрещення Святим Духом, про воскресіння мертвих, про пекло. Все це не давало мені спокою довгий час. Але Бог потихеньку шліфував моє сприйняття.

Йшов час, я дійшла до вершини своєї внутрішньої боротьби. Я благала Бога, щоб Він щось зробив зі мною, щоб ця боротьба припинилася, і я по-справжньому могла прийняти церкву як сім'ю. Я молилася: «Боже, я приймаю рішення стати чистим аркушем для тебе. Почни заново пояснювати мені та вчити мене істинам. Навіть, якщо я не розумію, чому повинна відпустити попереднє вчення, я просто довіряю Тобі.»

Я з сім'єю місіонерів Джошем, Беверлі і Персефоні Адамс

Найскладнішим було відпустити свій релігійний досвід, пройдений і прожитий протягом чотирнадцяти років у церкві та роки моїх духовних поневірянь. Прийшов той день, коли я вирішила розібратися зі своїм останнім доктринальним питанням. Це був один з найскладніших етапів, – молитва на інших мовах. Здавалося, що я зраджую себе і Бога. Друзі з домашньої групи підтримували й молилися за мене. Я цілеспрямовано вирішила змінити хід свого життя і стати частиною духовної сім'ї АСД. Тільки ті, хто був поруч, знають, які зміни Бог зробив за весь цей час! Ті духовні боріння за відкриття істини, за те, щоб не зрадити Бога, як мені здавалося, через те, що я дотримуюся нового вчення. Бог проходив все зі мною. І Він переміг в мені.

Думаючи про цей досвід, я можу сказати, що це одне з найсильніших переживань у моєму житті. Спасибі пастору Олександру Слобідському, який порадив мені прочитати певні матеріали, щоб до кінця розібратися з моїми питаннями. Це була книга про історію виникнення різних рухів харизматичного напряму, і про різні питаннях щодо особистості Святого Духа і Його дії. Спасибі Володимиру Боровому, який підтримав мене, кинув виклик. Виклик прийнятий. Повне усвідомлення досягнуто прямо перед самим хрещенням. Свобода прийшла. Боротьба припинилася. Бог прославився. Друзі раділи. Друге моє усвідомлене в житті хрещення відбулося 18 березня 2017 року. Я стала частиною всесвітньої духовної сім'ї АСД! Моя мрія втілилася в життя. Вдячна Богу за те, що був і є поруч в усі часи, друзям за їх підтримку і молитви, пасторам за їх працю і посвячення. Краще ще попереду!

Сама я завжди мріяла про місіонерство і про спілкування з людьми різних національностей. Напевно, це у мене тече в крові. Сама я теж не схожа на українку. Люди, які зі мною зустрічаються, говорять це кожен раз :)

Навіть ніколи й подумати не могла, звідки може початися мій шлях, який приведе мене до пізнання істини.

Товаришуючи з адвентистами спочатку, я багато знайомилася з хлопцями місіонерами. Нині, я вдячна Богу за тих людей, з якими Він звів мене. Я вірю, що мій час займатися місіонерською діяльністю не за горами. Захоплююся фото / відео, люблю ловити моменти в природі та в людях. Працюю над написанням моєї першої книги. Вона про мій життєвий шлях з Богом. Я отримую масу задоволення, коли можу виписувати думки, складаючи їх в слова, речення, історії ...

Люблю допомагати. Мені здається, що тільки так я можу жити! Насолоджуюся процесом життя. Складними часами, особливо, коли переходжу з одного сезону життя в інший. Завжди потрібно Віра. Хоч і скаржуся іноді, але потім, дивлюся назад і дякую Богові за те, що Він проходить все разом зі мною. Життя - це постійні досвіди, що змінюють моє мислення.

Стоматологічний місіонерський проект університету Лома Лінда з США в Києві в адвентистському медичному центрі. Я була волонтером-перекладачем і асистентом
У Вас є запитання? Задайте їх нашим пастору
Поставити запитання