Я прокричала: «Чого ти хочеш?» І Він відповів...

Ольга Суслова, мікробіолог

Бог влаштував, що на просторах СРСР познайомилися і одружилися мої батьки. Мама, Ольга Олексіївна, жила тоді в Казахстані, а тато, Сергій Дмитрович, в Молдові. Вони обидва військовослужбовці, якийсь час після весілля жили в Німеччині, де я і народилася в місті Потсдам. Потім приїхали в Україну в місто Миколаїв, там я пішла в перший клас.

Після школи навчалася в Миколаївському національному аграрному університеті на агрономічному факультеті, потім вступила до Київського національного університету імені Шевченка на кафедру мікробіології. Його закінчила в 2012 році, зараз працюю вченим-мікробіологом. У науковому інституті займаюся дослідженням стійкості мікроорганізмів до важких металів, біоплівки і можливості їх використання в біотехнології.

Мене завжди дивує, як Бог приводить до Себе людину. Моя мама з 2000 року почала шукати Бога, шукати церкву, в яку ходила б. Вона відвідувала різні конфесії, завжди брала мене з собою на служіння, але залишалася незадоволеною почутим. У 2002 році вона познайомилася з жінками з церкви АСД. Вони її часто запрошували на служіння, але мама весь час відмовлялася. Одного разу ми все-таки пішли. Далеко не відразу і не все зрозуміли. Ходили на служіння рідко, завжди з'являлися якісь термінові справи. Мені відвідувати церкву зовсім не хотілося. Але у Бога був Свій план, як достукатися до наших сердець, і Він дивовижним чином залишив нас у Своїй церкви. Кожен раз в п'ятницю я питала маму: «Завтра підемо до церкви?», Сподіваючись почути, що немає. Мама відповідала: «Звичайно, підемо». Про себе я думала: «Знову цілий вихідний нанівець», але засмучувати маму не хотілося, тому, згнітивши зуби, я йшла. Поступово ми побачили Боже світло, Його відповіді на наші молитви, Його особистісне ставлення до кожного. Ми зрозуміли, де істина, де наша сім'я, що в церкві адвентистів сьомого дня дотримуються того, що відповідає біблійній істині. Вже ні в яку іншу церкву ми не захотіли ходити, нам стало спокійно: ми вдома. Мама прийняла хрещення в 2003 році, після неї в 2004 хрестилася і я.

Уже багато років по тому мама розповіла, що теж дуже не хотіла ходити на служіння по суботах. Але тому що я питала кожного разу, чи підемо ми до церкви, вона думала, що я цього хочу, і заради мене ходила. Ось так Бог використовував нашу милість один до одного, щоб привести до Себе обох. Наш тато дуже негативно прийняв наш вибір, але потім почав сам шукати Бога, тільки в православній церкві. З нами кілька разів відвідував наші богослужіння. Ми молимося про нього і віримо, що у Бога є план на його життя.

Мені було десять років, коли в шкільному творі на тему «Ким я хочу бути» написала, що хочу стати вченим. Минуло 15 років, і я ним стала - вченим-мікробіологом, науковим співробітником Інституту мікробіології і вірусології, доцентом кафедри біології Київського університету. Не можу сказати, що саме привернуло тоді в науці маленьку дівчинку, але твердо знаю, що зробити, то мале, що є зараз, і очікувати більшого, мені допомагає Бог. Мене завжди дивувало, як Господь любить втілювати наші мрії в життя, як Йому нічого не шкода для нас. Ця неймовірна щедрість і зацікавленість особистістю людини підкорює.

Пригадую один епізод, коли переді мною стояв вибір, куди ж вступати. Була так розгубленість, що не могла прийняти рішення, і це гнітило. Хотілося бути впевненою, що вибираю той шлях, який подобається Богу, але не вистачало віри заглянути в майбутнє. Молилася, не чула відповіді, знову молилася, і все сильніше панікувала. Украй вимотавши себе, стала молитися і пояснювати Богу, чому можу вступати в той чи інший інститут. В кінці монологу прокричала: «Чого ти хочеш?». І почула одну з найяскравіших відповідей на свої молитви, тихе віяння вітру: «А чого хочеш ти?» Це було так чудово, що до сих пір, згадуючи, відчуваю «мурашки» по тілу. Бог не дав мені конкретних вказівок куди йти, не спустив з неба чітких інструкцій як чинити, і не завірив, що на цьому шляху не буде складнощів. Не зробив нічого, чого так чекала. Він зробив набагато більше - у відповіді була Його близькість і «справжність» для мене. Я зрозуміла, що ми друзі, для Нього важливі всі питання, які ставить переді мною життя.

Мене часто запитують, як мені працюється в науковому середовищі, де, здавалося б, теорія еволюції "править бал". Однак, як не дивно, вкрай рідко стикаюся з якимись протиріччями або складнощами щодо цього питання. Серед вчених багато прихильників креаціонізму. Саме в бактеріології, де одним з рушійних механізмів є мутаційна мінливість, мікроеволюція не є проблемою для креаціонистів. У масштабах мікробіології обидва погляди мирно уживаються один з одним. Можете бути, ще й тому, що в науковому середовищі кожен занурений в свою тематику і не заважає іншим займатися їх власними інтересами.

На роботі, зрозуміло, всі знають, що я віруюча. Вчений - це не з дев'яти до 17.00, це стиль життя і образ мислення. Більшості моїх колег не вистачає стандартних восьми робочих годин, і ми, буває, проводимо в лабораторіях додатковий час вечорами і на вихідних, коли цього вимагає експеримент. Тому закономірно виникло питання, чому я не працюю по суботах і куди ходжу. Мій начальник довго не міг зрозуміти, чому не можу просто помолитися години півтори-два і далі нормально працювати в суботу. Я просила Бога, щоб Він прихилив серце мого начальника, пояснила, що для мене дотримання суботи - питання принципове, він це прийняв. Я вдячна Богу за можливість молитися про моїх колег і за відповіді на ці молитви. Багато з моїх колег визнають Боже провидіння в своєму житті. Зі мною працює одна дівчинка. У неї були проблеми. Я запропонувала їй разом молитися. Ми молилися за її проблему, все успішно вирішилося.

Моя робота

Підтримку Бога і Його особисту участь в моєму житті я бачу кожен день. Я Йому дуже вдячна, що для Нього важливі мої мрії, і Йому не шкода їх виконувати. Наприклад, я завжди мріяла подорожувати. І Бог зробив так, що вже третій рік по роботі я їжджу по різних країнах - Іспанія, Португалія, Франція, Бельгія, стажувалася в Америці. Я розумію, що це тільки Його милість і щедрість, а не якісь мої заслуги. Дивовижним чином Бог дав мені чоловіка Івана. Ми з ним з однієї церкви. Нещодавно ми одружилися. Моє служіння - молодіжний керівник, чоловік диякон і допомагає мені в роботі з молоддю.

У кожного в житті бувають важкі моменти, неприємності, коли хочеться залишитися тільки наодинці з Богом. Але це не так страшно, як не хотіти залишатися з Ним наодинці. Тоді дні свої заповнюєш сурогатом з роботи, справ, людей, непотрібних відносин і тривоги. Я дуже вдячна Богу, що Він рятує мене від мого самого непримиренного ворога - мене самої, моїх гріховних нахилів, недоліків характеру. Він витягує з ями, втішає, надихає на подальшу роботу і служіння і продовжує вірити в мене.

Бог, Який творить нові галактики, Який придумав молекулу води і спектральне положення світла, Який керує всім, і все підпорядковано Йому, чуйно стежить за дівчинкою, яка хотіла і стала вченим. Є дитяча пісенька: "На долоні Божій пташку не лякає зло..." З тих пір не перестаю відчувати себе цією пташкою.

Ольга Суслова

З чоловіком Іваном
У Вас є запитання? Задайте їх нашим пастору
Поставити запитання