Чому я вірю?

Тетяна Крашевська, біолог

Хто ми? Звідки? І навіщо прийшли в цей світ? Ці питання хоча б раз у житті задає собі кожна людина. Людям потрібна мета, зміст, віра... А якщо віра, то в що? Або в кого? Кожному неодмінно потрібно у щось вірити, тому що цю потребу заклав в нас Бог. Правий був один француз, коли сказав: «У людини в душі діра розміром з Бога і кожен заповнює її, як може» (Жан-Поль Сартр). Так чому б не заповнити її Самим Богом? Чому б не вірити в Бога?

Мене звуть Таня і я вірю в Бога. І мені здається, що вірила завжди, тому що, як розповідає мама, коли мені було років 3-4 я задавала їй запитання про Бога, на які вона тоді ускладнювалась відповісти. Мені здається, це було впливом моєї прабабусі Кілі, яку я майже не пам'ятаю, але вона точно мені щось розповідала і багато молилася про всіх нас.

Протестантизм в нашу сім'ю прийшов від сестри маминої бабусі Федори Карпівни. Вона була дуже побожною по-православному звичаю, але нетерпима до «штундів». Під час Великої вітчизняної війни вона працювала на військовому складі. Її завданням було пропускати на територію бази вантажні машини, відкривати і закривати ворота. І одного разу з нею сталося нещастя. Коли вона відкривала ворота, щоб могла проїхати чергова вантажівка, то машина, проїжджаючи повз, зачепила її причепом. Її терміново госпіталізували, діагноз - множинні переломи стегнової кістки. За Божественним провидінням поруч з нею в палаті виявилася протестантка - адвентистка сьомого дня. З першого дня вона почала свідчити Федорі Карпівні про свою віру. Як пізніше розповідала бабуся Феня: «Якби могла піти - пішла б від неї, але ходити-то не можу. Була змушена все слухати». А ця жінка молилася про бабусю, щодня розмовляла з нею і Господь пом'якшував її серце. З лікарні Федора Карпівна вийшла, як Яків після ночі боротьби - з хворим стегном, але здоровим серцем і світом в душі! Вона не могла мовчати про своє придбання - про віру, яку вона знайшла. Вона поділилася своїм щастям з сестрою Акуліною, яка з щирим серцем прийняла кожне її слово. Все своє життя Федора Карпівна ділилася своєю вірою в Ісуса з оточуючими. Через неї прийшли до Бога її дочка Галина, онук Вадик і невістка Світлана.

Моя мама, осиротівши у віці 4 років потрапила на виховання до дитячого будинку разом з двома своїми братами. Ніхто з численних родичів не побажав взяти опіку над сиротами. Але бабуся Кіля завжди брала їх до себе на канікули. Хлопчаки не дуже тяглися до Бога, а мама стала цікавитися вірою своєї бабусі. Вона любила слухати біблійні історії. Бабуся Кіля часто по суботах брала маму до церкви на вулиці Ямській в Києві. Мама любила туди приходити, там її все шкодували, часто пригощали чимось смачненьким, запрошували в гості.

З дитбудинку маму визначили в інтернат для слабозорих в Пущі-Водиці. Оскільки з бабусею вона бачилася переважно на канікулах, вплив школи і вчителів виявилося сильнішим. У 14 років мама погодилася із загальноприйнятою думкою про те, що Бога немає і стала жити «як усі». Так вона закінчила школу, потім кулінарне училище, а потім і вийшла заміж за мого батька.

Коли мені було 3 роки мамина бабуся померла. Господь часто стукав у серце матері, але вона так і не бажала приходити до Нього. Бог посилав їй і важкі обставини, і благословення, бабусиних подруг і співробітницю-баптистку. Але все було марно...

А коли мені було 5 років, маму забрали по швидкій в лікарню з гепатитом. Але, як з'ясувалося пізніше, з діагнозом лікарі помилилися. Одного разу, коли мамі поставили крапельницю, її відвідала дивна думка - зараз вона помре. Про це вона спробувала повідомити сусідці по палаті, але вимовити встигла лише частина фрази: «Я помира...». У цей момент вона відчула, як її тіло заніміло, а вона ніби летить. Вона нічого не бачила, але чітко чула, як внизу метушаться лікарі і медсестри, як лікар діагностує смерть, а медсестра намагається ввести внутрішньовенно адреналін. І через всю цю метушню вона почула, що десь вище про неї ведеться суперечка. Вона прислухалася: один голос був ніжним і добрим, а інший - різким і злим. Тоді мати зрозуміла, що те, про що вчила бабуся - правда: є Бог, є і сатана. І мама, по своїй простоті, сказала: «Господи, візьми мене до себе. Я не п'ю, не курю, чоловікові не зраджую, мати хороша...» Але більше переваг не набралось. І в цей момент голос, який маму захищав замовк, а що засуджує голос сказав: «Ти гарна? Зараз я покажу тобі яка ти хороша». І тоді перед очима у мами минуло все життя, все зле, що вона встигла накоїти. І це було не просто як кіно, але вона встигла згадати думки і почуття, з якими здійснювала всі показані їй вчинки. В цю мить вона лише встигла подумати: «Як я посміла відкрити свій брудний рот і сказати Богу, що я хороша? Все, кінець, зараз потягнуть смажити на сковорідках...» І в цей самий момент життя стало повертатися до неї. Вона прокинулася до невимовної радості переляканої лікарської бригади. Через 2 години до неї приїхав батько і перше, що мати попросила - принести їй Біблію.

Пізніше стало ясно, що у мами в жовчному міхурі були камені і під час крапельниці, коли тиск посилився, маленький камінь закрив жовчний протік і жовч вийшла в кров. Від інтоксикації почався анафілактичний шок, а потім клінічна смерть. Маму прооперували і коли вона трохи відновилася, то твердо вирішила, що буде шукати Бога. Для початку вона пішла в Києво-Печерську Лавру, щоб доторкнутися до святих мощей і покаятися. Я все це пам'ятаю, бо вона всюди брала мене з собою. Але в православній церкві вона не знайшла полегшення. Тоді вона пішла до баптистів, куди її запросила сусідка, але і там після покаяння на душі залишився вантаж. До адвентистам мама приходити не хотіла. У пориві образи вона пообіцяла бабусі і пресвітеру, який відвідував їх, що ніколи не повернеться в цю церкву. Вона віддала деякі книги пресвітера і свій зошит з переписаними християнськими оповіданнями - шкода було викидати. І тоді пресвітер Тимофій Вікторович сказав їй, що вони всією родиною будуть про неї молитися і настане день, коли мама прийде до церкви і він поверне їй цю зошит.

Час минав, а мама все не залишала своїх пошуків Бога. Вона почула, що до Києва приїхав євангеліст з Франції. Після програми вона підійшла до нього і через перекладача почала задавати різні питання, які її турбували. Потім Дух Святий спонукав її задати наступне питання: «Що ви думаєте про адвентистів?», на що почула відповідь: «Це дуже сувора конфесія, але я думаю, що вони врятуються». Мама весь вечір міркувала над його відповіддю, а на наступний день подруга її бабусі, бабуся Галя, прийшла до мами в гості і принесла їй маленьку листівку - запрошення на євангельські зустрічі. 3 дні в маминій душі була боротьба. Ну ніяк не хотілося їй йти туди, куди вона пообіцяла не повертатися. Але все-таки, вона не змогла чинити опір Духу Божому і прийшла. На першій же зустрічі вона усвідомила, що повернулася додому. Через 3 місяці мама уклала заповіт з Господом. Це було 5 червня 1994 року. Отже, через 13 років блудна дочка повернулася в Отчий дім!

А через деякий час Тимофій Вікторович повернув мамі її зошит і сказав, що вони кожен день молилися про неї. Цей зошит зберігається в нашому домі як свідчення сили молитви.

Пізніше мама ніяк не могла зрозуміти, що ж вона відчувала під час смерті, якщо душі немає? Вона всіх служителів замучила цим питанням. Але через деякий час вона зрозуміла, що і сатана здатний зробити диво, тому потрібно вірити Божому Слову.

Менш ніж через рік сатана завдав мамі сильного удару, спонукаючи її розчаруватися в Богові. Вона втратила дитину і близько року не ходила до церкви. Але Господь по милості своєї обігрів її любов'ю і увагою братів і сестер. І вона знову стала відвідувати зібрання. З мамою ходила і я. Спочатку несвідомо, потім - тому що хотіла. Настав момент, коли я стала задавати собі питання: чому я вірю? Чи тому, що вірить мама? Чи правда те, про що я читаю в Біблії? Чи дійсно існує Бог?

В якийсь момент, я зрозуміла, що мамина віра стала моєю. У мене з'явилися досвіди з Господом, я отримувала відповіді на молитви. Господь спонукав мене укласти з Ним завіт ще з 14 років, але я все зволікала, щось мені заважало. Говорилися найсильніші проповіді, звучали заклики... Я плакала, але не наважувалася. Я відчувала спонукання, але мені не вистачало мужності на останній крок, я боялася відповідальності і розчарувати Бога теж не хотіла. І ось одного разу на початку вересня, в один сонячний суботній день прозвучала найпростіша проповідь. Вона не була сказана великим євангелістом, вона не спонукала до подвигів і багатьма ця проповідь залишилася непоміченою. Але коли прозвучало запрошення залишитися всім, хто хотів би прийняти хрещення я залишилася. В той день я довірилася Господу так, як цього не було раніше. А вже через тиждень уклала заповіт з Господом. Для мене це один з найяскравіших днів у житті!

Тоді мені було 16 років і я закінчувала школу. Попереду важкий рік, іспити, випускний, вступ до ВНЗ. У мене була мрія стати лікарем, але Бог повів мене іншим шляхом, і я поступила на біологічний факультет, про що анітрохи не шкодую. Мені завжди приносило величезне задоволення споглядати Боже творіння. Як біолог, я тісно стикаюся з Його творінням, вивчаю і захоплююся мудрістю Творця. Я в усьому бачу Його руку: у витонченій молекулі ДНК і надточних біохімічних реакціях, в узгодженості внутрішньоклітинних процесів і складному пристрої мозку, в Гігантській секвойї і маленькій інфузорії, в кольорах, в тварин, в людях, навіть у краплі роси, в якій завдяки мікроскопу можна відкрити цілий світ.

Я не тільки біолог. Мені подобається вивчати не тільки книгу природи, але і Біблію. У своїй церкві я вчитель суботньої школи для молоді. Мені приносить задоволення вивчення уроків, підготовка матеріалу і сам процес обговорення теми на уроці в суботу. Але те, що я вчитель, не означає, що я не є учнем. Мій клас багато чому мене вчить і Бог вчить мене кожен день мого життя. Я дорожу Його уроками. Я вчуся довіряти Йому, коли важко і дякувати, коли все добре. Бог наповнює моє життя змістом і особливою радістю. Він мій Друг, Помічник і Радник. Він Той, у Кого я вірю!

Тетяна Крашевська

У Вас є запитання? Задайте їх нашим пастору
Поставити запитання