У Бога немає стандартів, у Нього до кожного – свій підхід

Марина Крипіца

Моя батьківщина – місто Бердичів Житомирської області. Але росла я в Полтаві, куди мама переїхала, коли мені було три роки. 

Після закінчення неповної середньої школи (9 класів), вступила вчитися в ліцей сфери послуг, за фахом перукар.

Я виховувалася в невіруючій родині, але з восьми років ходила в одну з протестантських церков (з етичних міркувань називати її не буду). Прийшла в неї якось зі своєю однокласницею і зрозуміла, що мені там подобається. Дітям там часто давали різні подарунки, а влітку ми їздили в табори, де теж було дуже цікаво. 

Так я і виросла і в 19 років за рекомендацією цієї церкви (я була активною, працювала з молоддю) вирішила їхати вчитися до Словаччини, на богословський факультет духовної академії. Для церкви, яку я тоді відвідувала, жінка-служитель була нормальним явищем.

У лютому 2009 року я готувала документи для поїздки. Церква мені в цьому допомагала. І якраз в цей же самий час я побачила в місті бігборди, переконливо зазивають всіх на програму про щастя і духовне благополуччя, а також про щастя в сім'ї. Це було якраз те, чого я потребувала: адже я ще не була заміжня. По місту активно поширювалися різного роду буклети, листівки, запрошення, але жодна з них не потрапила в мої руки. Однак в моїй свідомості відбилося побачене оголошення і я вирішила піти. 

Була зима, холодно, але програма мене зацікавила і я сумлінно відвідала всі десять зустрічей. Вели програму Артур Штелле і його дружина Галина. Як потім стало відомо, вони приїхали в гості до свого друга-пастора Василя Пашкова з метою відпочити. Але пастор не зміг втратити таку можливість і не провести програму.  Орендували міський будинок культури (хоча раніше всі подібні програми проводилися в Молитовному будинку) і запросили охочих.

Я активно запрошувала на ці зустрічі свою молодь з протестантської церкви. І одного разу вони погодилися. Ось тоді я вперше і почула від пастора про те, хто проводить програму: «Так це ж адвентисти". Але мене це ніяк не відлякало. Навпаки, інтерес знати і розуміти більше спонукав бути присутньою на додаткових зустрічах для бажаючих. На одній з них я познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Юрієм. Він був молодіжним керівником церкви АСД. На програму приходив, щоб молодь, яка відвідувала зустрічі, залучити до церкви. Ми активно спілкувалися на духовні теми, він багато розповідав нового і цікавого зі Слова Божого.

Я стала в суботу приходити в адвентистську церкву, а в неділю відвідувала свою. Адвентисти прийняли мене добре, мені все там подобалося. Особливу турботу і опіку про мене взяв на себе Юрій. Але в червні мені потрібно було їхати. І я повинна була вибрати: або залишатися в своїй церкві, їхати в Словаччину і отримати багато можливостей, або піти до Адвентистів. 

Я довго сумнівалася. З одного боку відкривалися привабливі перспективи, з іншого – церква, яку я ще зовсім не знала, але в якій мені було цікаво, так як її служіння зводилося до постійного вивчення і глибокого розуміння Біблії. Я ще не бачила себе в цій церкві, не знала чим тут буду займатися, як буду служити, але один брат вчасно розповів свій особистий досвід, коли йому теж було необхідно вибирати: їхати чи залишитися і він залишився, після чого Господь його рясно благословив. 

І все ж я була ще в роздумах, але одного разу запросила Юрія на молодіжну зустріч у свою церкву. Він був вражений тим, що молодь абсолютно не знала Божого Слова. І це стало вирішальним фактором прийняття рішення: я зрозуміла, що повинна знати Бога і його лист (Біблію). І я прийняла рішення хреститися і приєднатися до церкви адвентистів сьомого дня (АСД).

Церква, яка так довго була мені рідною, холодно віднеслася до мого вибору, і ті, з ким я провела багато років у спілкуванні, розірвали зі мною всі стосунки і навіть «перестали мене впізнавати». Незабаром після мого відходу і молодь, яка була в ній, пішла, і поступово церква в місті перестала існувати.

З моїм майбутнім чоловіком Юрієм ми зустрічалися щодня. Він відповідав на всі мої запитання, був моїм учителем і наставником. Потім я зрозуміла, що цей молодий чоловік мені подобається. Але ми ніколи не залишалися наодинці один з одним.  Ми завжди були з молоддю, у нас були міцні дружні стосунки, поступово переростають в симпатію. І коли ми це відчули і зрозуміли, вирішили, що будемо молитися, щоб Господь відповів, чи потрібно нам бути разом. Щоразу, зустрічаючись, ми запитували один одного: чи відповів Господь на молитву? Але відповіді не було. І тоді Юрій сказав, що багато рішень в Біблії вживалися з допомогою жеребу, тому нехай доля і нам дасть остаточну відповідь на питання: так чи ні. Вже потім, пізніше, ми прочитали, що вісниця Божа не рекомендує робити такий крок. Адже у Бога немає стандартів, і до кожного у нього – свій, індивідуальний підхід. Але тоді ми цього ще не знали, а Господь бачив нашу щирість у прийнятті подібного рішення, і відкритість перед Ним. Адже ми готові були прийняти будь-яку відповідь. Тому, вставши на коліна і гаряче помолившись, ми кинули монетку...  Вона впала межею, яка означала «так!» Це було взимку, а навесні ми зіграли весілля. 

З тих пір пройшло вісім років, нашому синові Іллі в липні буде сім, він ходить в адвентистську школу. Кожен день в рясних Божих благословеннях я бачу плоди свого вибору. З Юрою ми багато молимося, щиро розповідаємо Господу про наші проблеми і бажання. 

День нашого одруження

Перше і, напевно, найважче випробування в нашому ще недовгому сімейному житті сталося, коли народився син. Кожен день я молилася, щоб дитина була здоровою, адже знала і розуміла, що таке хворе дитя. Мій брат хворів з народження і я бачила, як йому погано, як його рятували. Це було дуже важко. І ось коли народився наш первісток, йому поставили вельми невтішний діагноз. Було багато молитов, нерозуміння, навіть образ і питань: "чому?".  Ми просили про зцілення, проводили лікування і через два місяці діагноз прибрали. Це була перша яскрава відповідь на молитву нашої родини.

Другим випробуванням нашої віри стала настигла нас важка фінансова ситуація. Зарплату затримували, і їжі вдома вже не залишилося. Ми просили Господа допомогти. І ось якось увечері дзвонить брат з іншої громади, і каже, що хоче приїхати до нас. Вирішили, що по служінню. Але він приїхав з величезною сумкою продуктів. Розповів про непереборне спонукання приїхати до нас і привезти ці продукти. На колінах і зі сльозами ми дякували Богові за такий подарунок. 

Був ще один досвід з Богом. Багато хто з церкви зараз їде до Польщі на заробітки. Вирішили і ми, що спочатку туди поїде Юра, а потім забере і нас з сином. Просили у Бога допомоги в цьому заході. Господь бачив наше гаряче прагнення, допоміг в оформленні документів, після чого чоловік поїхав - на півроку. Але чомусь все якось не складалося так, як було потрібно, як хотілося б. Через п'ять місяців через певні обставини Юрій повернувся додому. Спочатку ми засмутилися, не могли зрозуміти, чому у всіх все, ніби, добре складається, а у нас ні? Але потім до нас прийшло усвідомлення ситуації через нашого сина: Ілля щодня дякував Бога за свою адвентистскую школу. Найбільше покарання для нього було не піти на уроки, коли він хворіє. І ми зрозуміли, що саме в цьому і є відповідь на наше здивування і Боже благословення. Сьогодні ми розуміємо, що найкраще, що можемо дати синові, - це навчання в адвентистському садку, а зараз – в школі. Можливо, тому не збулося і моє бажання виїхати жити в Америку. Ми молилися про це, подавали документи, але нічого не вийшло. Значить воля Божа – в іншому. І ми її постійно шукаємо. 

З чоловіком та сином

Сьогодні у мене є бажання вступити в цьому році в педагогічний виш. А у моєї сім'ї – мати транспорт, щоб здійснювати служіння. Ми довірили свої мрії Богу, для якого немає нічого неможливого, і знаємо, що вони – в Його святих руках. 

Господь дав мені роботу в нашому садку. Спочатку, коли я возила туди сина, мене просили іноді підміняти вихователя. Я тоді працювала нянею в одній родині. Потім запропонували залишитися і працювати вихователем в адвентистському садку. З сім'ї, де я працювала, мене не відпускали, та й оплата там була пристойна. Знову переді мною встав вибір: маленька зарплата, велике навантаження і відповідальність, але в церкві. І хороша зарплата в сім'ї. Але я зрозуміла, що Господь веде мене на служіння. І вибрала садок. Працюю вже півтора року, є певний досвід. І постійна радість, що мій син навчається в одній будівлі зі мною. 

Якщо б сьогодні потрібно було процентною шкалою виміряти рівень мого задоволення від життя, я б з упевненістю сказала, що, дякуючи Господу, в служінні він відповідає 200%, а в сім'ї – 300%!

Я дуже успішна і щаслива людина! За що кожен день вдячна своєму Господу.

Марина Крипіца

У Вас є запитання? Задайте їх нашим пастору
Поставити запитання