Чи є онлайн-богослужіння справжньою церквою?

У період пандемії більшість церков проводили свої богослужіння в онлайн режимі. Припускаю, що й зараз багато хто з них продовжують використовувати той же режим. Однак, чи можна назвати це справжньою церквою? Або чи правий пастор, який якось твітував:

«Ви можете бути в церкві в Інтернеті в тій же мірі, що й в ресторані обідати онлайн»?
Звичайно, в період самоізоляції це був відмінний спосіб бути з громадою, не стикаючись з нею безпосередньо.
Я спостерігав за своєю громадою в онлайн режимі та мене надихала можливість бачити багатьох друзів і лідерів церкви. Можу уявити, що церква може забезпечити якісну багатокамерну трансляцію, відмінний звуковий та музичний супровід, а пастори — докласти зусиль, щоб справляти більше враження на глядачів. Одним словом, підняти трансляцію на такий рівень, що краще й побажати не можна.
Але чи буде це повноцінна церква?
За деякими оцінками, найбільшу онлайн-аудиторію у світі має сьогодні Life.Church — до її трансляцій підключаються 70 000 осіб щотижня.
У них є 36 відділень у студентських кампусах по всій території Сполучених Штатів Америки. Вони стверджують, що поклоніння Богу можливо в будь-якій вітальні по всьому світу.
Звичайно, завжди будуть люди, які розглядатимуть онлайн-церкву як ще один варіант поклоніння та відвідування богослужінь.
Можливо, вони роблять це на постійній основі.
Насправді кожній громаді важливо розуміти, що її трансляції неймовірно важливі для тих, хто не може відвідувати церкву за станом здоров'я або з інших поважних причин. Для них має величезне значення можливість спілкуватися з братами та сестрами, нехай навіть й онлайн.
Також онлайн богослужіння могли б допомогти потенційним відвідувачам попередньо познайомитися з вашою громадою, оцінити, чи відповідає вона їхнім очікуванням. Поспостерігати, перш ніж вони приймуть остаточне рішення до вас приєднатися.
І з усім тим, не можу не погодиться зі словами Карла Фатерса, який пише:
«Екран до екрана не може бути аналогом спілкування лицем до лиця. Так, онлайн церква сьогодні — це реальна церква, але при цьому недостатня.»
Коллін Хансен категорично заявляє:
«Ні, онлайн церква не є церквою в біблійному розумінні цього слова. Тіло Христове не буде таким, якщо його члени не зібрані воєдино.»
Він заявляє, що онлайн-режим занадто зручний. Вам нема потреби бути пов'язаним з вашою, конкретною громадою. Ви можете «піти» на богослужіння в інше місто на іншому континенті. Ви можете проповідь слухати в одній церкві, а музику — в іншій.
Але саме слово, яке ми перекладаємо з грецької, як «церква» передбачає, що нам потрібно зібратися разом.
Бог прийшов у плоті та жив серед нас. Після воскресіння Він прийшов до учнів, щоб насолодитися трапезою разом з ними. На самому початку перші громади присвячували себе тому, що «перебувати в спілкуванні, заломленні хліба та в молитвах». Це має на увазі близькі стосунки. Якщо ж ми фізично ізольовані один від одного, ми не можемо відповідати цьому опису. Ісус говорив, що Він буде з нами, коли «двоє або троє» зберуться разом. І є також пряме твердження:
«Не кидаймо збору свого, як то звичай у деяких...» Євр.10:25
У доцифрову епоху К. С. Льюїс, ставши християнином, писав, що йому хотілося б усамітнитися у своєму кабінеті та вивчати теологію. Замість цього він став відвідувати маленьку громаду там, де він жив. Льюїс писав, що йому не подобалися «їхні гімни, які являють собою другосортні вірші, покладені на третьосортну музику», — Льюїс же був професором літератури. Але він відвідував цю громаду протягом 30 років.
Пізніше він писав, що в якийсь момент усвідомив, що не гідний чистити калоші літньому святому та самозабутньо розспівувати ці гімни на лаві поруч з ним.
«Подібні відкриття виводять людину зі стану гордовитої самотності.»
Однією з найбільших переваг відвідування церкви є те, що ви спілкуєтеся з людьми, які поділяють вашу віру, але можуть дуже сильно відрізнятися від вас. Ці відмінності допомагають зрозуміти глибину та широту християнства, а також його привабливість.
Очевидно, що саме спілкування допомагає розвиватися нашій вірі.
Онлайн-церква нікуди не зникне. Вона має своє місце. Однак, настільки ж як живий концерт краще його перегляду на екрані телефону, так і відвідування церкви краще, ніж онлайн-трансляція богослужіння.
Нехай у вашій громаді все не так ретельно та професійно підготовлено, але це реальна церква.
Фатерс додає, що «Слово стало плоттю й мешкало з нами. Саме так Бог став для нас реальним. Якщо Богу це потрібно було зробити для нас, то й нам потрібно це робити один для одного.»
Брюс Меннерс, Австралія
За матеріалами Міжнародні новини АСД на Facebook інформація з офіційного джерела була представлена Романом Гейкером

далее
Українська делегація дякує адвентистській церкві за підтримку під час Асамблеї