Усеукраїнський зліт слідопитів “Зміни Ти все” об'єднав понад шістсот учасників

П’ятдесят шість юнаків та дівчат долучилися до слідопитського руху, й шістнадцять молодих людей прийняли хрещення під час зльоту.

Для слідопитів зліт, що відбувся з 16 по 20 липня у селі Ржавинці, Чернівецької області, на базі табору “Your Camp”, став довгоочікуваною подією. Адже з попереднього зльоту минуло сім років – у 2017 він проходив у місті Буча, Київської області. Наступний мав відбутися влітку 2022 року, але через повномасштабне російське вторгнення був відтермінований. І ось, нарешті, підлітки та молодь зі 66 клубів разом з наставниками – загалом 610 учасників, об'єдналися під гаслом “З Ним ти можеш змінити все”.
На відкритті зльоту керівник Адвентистської церкви в Україні Станіслав Носов нагадав, що у витоків євангельської діяльності Адвентистської церкви стояли саме підлітки й молоді люди, бо перший місіонер в Європі, Джон Ендрюс, дружина якого померла, вирушив у 1874 році зі Сполучених Штатів до Швейцарії разом з двома дітьми, які допомагали йому в служінні.
На зліт також завітали секретар пасторської асоціації Української уніонної конференції Костянтин Тепфер; керівниця відділу дитячого служіння Марина Тепфер; багаторічний лідер молодіжного і слідопитського служіння, який наразі є помічником керівника служіння молоді Петро Сироткін; та керівник Буковинської конференції Василій Лавренюк (об'єднує 140 громад на території Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької області).
Спікер зльоту, лідер адвентистської молоді України Іван Романюк щоранку і щовечора звертався до слідопитів, наводячи приклади біблійних героїв – Закхея, жінки-самарійки, та інших, які зустрічалися з Ісусом. Розповідаючи про свій життєвий досвід, лідер молоді демонстрував, яким чином Бог змінює життя будь-якої людини, якщо у неї є прагнення отримати Божу допомогу для цих змін.
Кожного дня слідопити брали участь у різноманітних спеціалізаціях, вдосконалюючи свою майстерність, та набуваючи нового досвіду: робили поробки, зокрема, розписували шопери, виготовляли браслети та брелоки, пробували сили у незвичайних спортивних змаганнях – мокрому волейболі та мильному хокеї, вчилися надавати першу медичну допомогу, та опановували спортивне орієнтування, й, звичайно, була мотузкова переправа та скелядром. Загалом, пропонувалося більш, ніж 45 спеціалізацій та активностей. Ще однією подією, традиційною для кожного зльоту, став ярмарок, на якому представники клубів пропонували вироблені власноруч поробки, а також кулінарні вироби.
В один з днів до слідопитів завітали поліцейські – жінка-офіцер ювенальної превенції Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області, та офіцер місцевої громади, які розповіли підліткам про принципи безпечної поведінки у побуті та під час літніх канікул.
На зліт також приїхала команда студії телеканалу “Надія” з міста Чернівці, та представила телевізійний проєкт “Слідопит”, який готує за участі слідопитів. Попередні випуски проєкту можна подивитися в YouTube за посиланням.
У передостанній день заходу, 19 липня, відбувся обряд водного хрещення – шістнадцять молодих людей уклали заповіт з Богом та долучилися до Адвентистської церкви. А у суботу зранку відбулася урочиста церемонія посвячення у слідопити та майстер-провідники, підтримати яку завітав духовий оркестр церкви з міста Чернівці. У цей день до всесвітнього руху слідопитів приєдналося п'ятдесят шість хлопців та дівчат, а до служіння молоді й підліткам у клубах слідопитів – чотири майстра-провідника.
Координатор слідопитського служіння в Україні Максим Буга каже, що найважливіша подія цього заходу це хрещення. “Все, що ми робимо – заради того, щоб діти наверталися до Господа. Ще однією значною подією було посвячення слідопитів й майстер-провідників. Це свідчить про те, що слідопитське служіння продовжується, навіть попри складні обставини”, – зазначив Максим.
За словами Івана Романюка, зліт це велике натхнення не тільки для слідопитів, а й для наставників, та директорів клубів, тож було б добре проводити такі заходи один раз у два роки, бо вони є великою підтримкою для клубів, до того ж залучають батьків підлітків для допомоги у цьому служінні.
“У нас є різні клуби – великі й маленькі. Але коли клуб маленький, його членам може здаватися, що вони самі. Тож зліт допомагає усвідомити, що є велика слідопитська сім'я. молоде покоління, яке присвячує себе на це служіння. Це заряд підтримки, в першу чергу, для лідерів слідопитів, а також підлітків, які хочуть йти цим шляхом”, – прокоментував Іван, та додав, що після обряду хрещення ще сорок молодих людей виявили бажання посвятити своє життя Богу, та у найближчий час доєднатися до церкви.
Максим Буга впевнений, що під час війни зібрати 610 слідопитів на всеукраїнський захід – це велике благословення. “Зліт – це командна робота: слідопитські лідери конференцій, директори клубів, інструктори – всі включилися в підготовку, що стало великою перевагою для проведення такого заходу”, – зауважив Максим.
“На жаль, під час повномасштабної війни оберти слідопитського служіння трохи зменшилися, але ми надіємося, що цей зліт буде певним поштовхом для розвитку існуючих слідопитських клубів, та для започаткування нових. На зльоті зібралися 610 майбутніх лідерів, які будуть ділитися з оточуючими тим, що Бог зробив в їхньому серці. Це варто того, щоб в це вкладати ресурси й сили”, – впевнений лідер слідопитів Максим Буга.

Валентин Загреба

Фото: Михайло Жуков, Валентин Загреба, Катерина Кулініч, Instagram-сторінка Слідопитів України Pathfinders_ua

далее
Бізнесмен, що отримав грант від ADRA Україна: «Ми поєднуємо нашу творчу діяльність з благодійними проєктами»