Семінар, присвячений духовно-історичній спадщині Адвентистської церкви, відбувся у Жовкві

Особливе служіння, присвячене темі духовно-історичної спадщини Адвентистської церкви, відбулося в громаді міста Жовква, Львівської області.

Керівник відділу духовно-історичної спадщини Церкви адвентистів сьомого дня в Україні В’ячеслав Корчук провів 5 та 6 квітня семінари на тему дослідження праць Еллен Уайт.
Впродовж понад 160 років адвентистська церква збагачує свою історію. Одні події можна зрозуміти легко, інші - майже неможливо без врахування контексту, часу та культурного аспекту. Тому вечірнє богослужіння 6 квітня відбувалося у форматі круглого столу та тривало майже три години.
Присутні ставили експерту багато запитань, кожне з яких заслуговує щоб підготувати за цією темою окрему лекцію. Запитання стосувалися як практичних аспектів, так і адвентистського богослів’я, до прикладу:
— Як Еллен Уайт ставилась до розміщення хреста на адвентистських молитовних будинках?
— Що вона писала про святкування Різдва та встановлення ялинки?
— Як перевірити, що текст написаний саме Еллен Уайт та наскільки можна довіряти компіляціям?
— Чому вісниця Господня, як вона себе позначала, зупинила одного вірянина у проповідуванні того, що свинина є нечистою їжею?
— Чи завжди Еллен Уайт святкувала суботу?
Два останні епізоди з її життя часто зустрічають спротив критиків, мовляв, якщо вона вісниця Божа, то чому відразу не знала про святість суботнього дня, чи, наприклад, принципи щодо чистої їжі, які ясно викладені у Святому Письмі.
На ці питання відповідь стає очевидною, якщо враховувати той факт, що Бог поступово відкриває Свою істину, навіть пророкам. Так, пророк Даниїл отримував від Бога одкровення про майбутні події поступово, а не одномоментно. Ісус навчав апостолів протягом трьох з половиною років Свого земного служіння. Тож немає нічого дивного, що й Еллен Уайт, маючи певний релігійний досвід, та вже сформовані релігійні погляди, перебуваючи під впливом своєї епохи, поступово приходила до розуміння відкритих Богом істин.
Також В’ячеславом Корчуком були рекомендовані цінні ресурси з метою покращення розуміння праць Еллен Уайт. Окрім дев'яти томів «Свідоцтв для Церкви» це також книги Джорджа Найта (George R. Knight) «Meeting Ellen White», «Ellen White’s World», «Reading Ellen White», «Walking with Ellen White», а також ресурс https://egwwritings.org/, на якому можна знайти всі книги та статті не лише Еллен Уайт, але й інших адвентистських авторів.
Андрій Терещук, пастор громади в місті Жовква, поділився рекомендаціями як краще розуміти праці Еллен Уайт та позбутися упереджень стосовно неї: «Зазвичай сильна критика в бік Еллен Уайт лунає від людей, які або не читали її праці взагалі, або мають доволі поверхове уявлення про них. Так, на жаль, небагато є тих, котрі прочитали її п’ятитомник, — «Патріархи та пророки», «Пророки та царі», «Бажання віків», «Дії апостолів» та «Велика боротьба», — або ж дев'ять томів «Свідоцтв для Церкви». Тож пропорційність між критикою та кількістю прочитаних її книг є очевидною. Такі книги як «Дорога до Христа» чи «Бажання віків», які зосереджують увагу читача на житті Ісуса Христа та спасінні, чи «Дії апостолів» або «Велика боротьба», в центрі яких історія християнської церкви, допоможуть читачеві побачити в Еллен Уайт посвячену, натхненну Богом жінку, через діяльність якої Він продовжує працювати й досі. «Свідоцтва для Церкви» стануть цінним матеріалом для розуміння місії церкви, допоможуть навчитися цінувати богослужіння та направлять увагу читача на практичне застосування біблійних принципів».

Андрій Терещук

За інформацією сайту Західної конференції Церкви Адвентистів сьомого дня

далее
Школа Біблії у Кривому Розі залучила до служіння нових вчителів