Українські слідопити посіли перші місця на Всесвітній Біблійній вікторині у Греції

Фінальний етап вікторини «Pathfinder Bible Experience 2023» відбувся 15 квітня у місті Афіни.

У заході взяли участь 68 команд із різних країн Європи, зокрема, Великої Британії, Греції, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Норвегії, Польщі, Сербії, Швеції, Фінляндії, Чорногорії та інших, загалом представники двадцяти трьох країн. Темою зустрічі було Євангеліє від Івана.
Слідопитів України представляли три команди, які на підготовчому етапі, що відбувся 12 березня, посіли перші місця. Тоді, під час всеукраїнській зустрічі у Чернівецькій області, дві команди з міста Жовква, «Еліезер-1» та «Еліезер-2», а також команда «Божий GPS» з міста Прилуки показали найкращий результат.
За умовами Всесвітньої вікторини, команди з шести учасників мали відповісти на 90 запитань. Складність полягала у тому, що на запитання було лише 30 секунд – для обговорення та письмового оформлення відповіді. Відповіді оцінювалась тренером та незалежними суддями.
Але ж почнемо з початку – з підготовки, яка була наполегливою та непростою. Кожного дня слідопити намагались приділити одну-дві години для вивчення текстів з Євангелія від Івана. Щотижня команди зустрічались для обговорення вивченого матеріалу, дослідження та вирішення дискусійних питань. Саме індивідуальна робота тренерів із кожною дитиною, підтримка та орієнтування їх на досягнення результату допомогли отримати значний успіх у засвоєнні матеріалу. Звичайно, не останню роль відіграло велике бажання і самих дітей якнайкраще осягнути зміст Євангелія. Керівники клубів неодноразово закликали батьків, щоби ті допомагали, тож багато з них навіть вивчали Святе Письмо разом із дітьми. Та основну роль у підготовці відіграла, все ж таки, командна робота.
Важливо відмітити, що деякі бабусі з радістю складали для онуків запитання і таким чином допомагали вивчати Святе Письмо. А молитовна підтримка слідопитів на кожному етапі вікторини об’єднувала громади.
Дорога до Греції була далекою і, звичайно, не обійшлося без пригод. У Румунії один із мікроавтобусів, який до цього був задіяний у гуманітарній місії в зоні ведення бойових дій на сході нашої держави, зламався. Слідопити і супроводжуючі опинились перед перспективою заночувати прямо на місці поломки, однак Господь потурбувався про їх ночівлю. Місцева адвентистська громада прихистила мандрівників у своїх домівках. Вже на наступний день автомобіль відремонтували і наші слідопити продовжили шлях.
Подорож ще однієї команди була не менш драматичною. За технічних проблем вона дісталася місця проведення в останню мить перед початком, тому не мала часу на відпочинок чи підготовку. Але Господь допоміг пройти не тільки складний шлях, але і випробування вікторини.
Для проведення заходу організатори винайняли великий конференц-зал у "Президент готель", який вмістив понад 1000 учасників.
Атмосфера вікторини була неймовірною! В одному залі, різними мовами, майже чотири години поспіль діти цитували Євангеліє від Івана, яке благовістить всім про нашого Спасителя Ісуса Христа. Чимало слідопитів знали напам'ять цілі розділи Святого Писання, тож рівень підготовки був дуже високий.
Українські слідопити завдяки старанній підготовці та особливо, молитовній підтримці громад, отримали гарний результат – всі три команди набрали максимальну кількість балів та посіли перші місця. Перші з понад тисячі учасників – їхній щастю і радості не було меж! Слідопити розуміли, що їх важка праця була оцінена не тільки організаторами але й що найбільш важливо – Господом. Нагородження, значки і сертифікати, які отримали переможці знаменували спільний тріумф у Божій справі, та ще раз нагадали світовому слідопитському руху про посвяченість та наполегливість слідопитських клубів в Україні. А для учасників вікторини з України це нагадування, що Господь підтримує, надихає і веде Своїх дітей, навіть попри негаразди пов'язані з війною.
Окрім грандіозного, безцінного духовного збагачення та досвіду, слідопити отримали неймовірні враження від подорожі та змогли зібрати колекцію незабутніх емоцій та теплих спогадів. Це понад чотири тисячі кілометрів шляхами України, Румунії, Болгарії та Греції; мальовничі серпантини та перевали Карпат; переправа на поромі через могутню річку Дунай; багатокілометрові тунелі у гірських хребтах Болгарії та Греції; відома гора Олімп; можливість зривати з дерев та ласувати мандаринками прямо в парку Афін; чисте Егейське море, в якому дехто із слідопитів купався вперше в житті; екскурсії по біблійних місцях Афін та Салоніків; столиця Болгарії – Софія; незабутній колорит інших великих міст та маленьких містечок чотирьох культур, та на завершення – термальні басейни оздоровчо-рекреаційного комплексу «Косино» на Закарпатті. Все це, беззаперечно, справило незабутні, теплі, в прямому та переносному значенні, враження на всіх подорожуючих. Усі слідопити, їх батьки та громади зрозуміли, що попри труднощі з вивченням напам’ять підлітками великого обсягу текстів Святого Письма, фінансові витрати та час, витрачений на подорож, багатоденну втому та хвилювання, – отримані слідопитами досвіди з Господом вартували цього.
Таку унікальну можливість укріпити дітей у Господі вдалось реалізувати завдяки всілякій підтримці, як збоку батьків, так і членів церкви, та розвинутому у громадах клубному служінню. Щосуботні, практично без виключення, зустрічі слідопитів, формують їх сильними, стійкими, відважними, впевненими послідовниками Ісуса. А смачні спільні обіди після зустрічі – гарне завершення щотижневого клубного навчання.
Наставники та лідери клубів тішаться результатами, які досягли їхні вихованці, бо саме діти та підлітки – майбутнє нашої держави та церкви. Тож давайте розвивати та утверджувати їх у Господі разом. Клубне служіння слідопитів у адвентистських громадах – це той шлях, який приносить нетлінні плоди.
Привчай юнака до дороги його, і він, як постаріється, не уступиться з неї. (Приповісті 22:6)
Ольга Бенко,
директор клубу слідопитів «Еліезер», м. Жовква
Фото: Ольга Бенко, Максим Буга

Further
440 львівських школярів узяли участь у міському конкурсі "Біблійні історії очима дітей"