Міжнародна біблійна вікторина в Нідерландах зібрала рекордну кількість учасників

Міжнародна біблійна вікторина клубів слідопитів та шукачів пригод “Adventurer and Pathfinder Bible Experience” відбулася 13 квітня у Нідерландах і була присвячена дослідженню книг Ісуса Навина та Суддів.

Вікторина зібрала 925 слідопитів, об'єднаних у 64 команди, та 850 шукачів пригод, об'єднаних у 47 команд. Більшість команд приїхали з території Транс’європейського дивізіону (Trans-European Division/TED) Адвентистської церкви (Албанія, Хорватія, Словенія, Сербія, Чорногорія, Боснія і Герцеговина, Північна Македонія, Фінляндія, Греція, Угорщина, Данія, Ісландія, Ірландія, Велика Британія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Швеція, Естонія, Латвія, Литва).
У вікторині взяли участь п'ять слідопитських команд з України – три із Західної конференції (Волинська, Закарпатська, Рівненська, Львівська область), одна з Центральної (Київська, Сумська, Чернігівська область), та одна з Подільської (Вінницька, Житомирська, Хмельницька область), а також команда шукачів пригод із Західної конференції.
Кожна з команд доклала багато зусиль, та з Божою допомогою показала гарні результати. Учасники довго готувалися, вивчали відповідні книги Святого Письма, складали запитання та ставили їх один одному, вивчали біблійні вірші напам'ять. Процес вивчення Святого Письма зробили цікавим та захопливим: крім спільних зустрічей в церкві, для підготовки проводили онлайн-зустрічі – це давало можливість частіше обговорювати матеріал, та готуватися в зручний спосіб.
І ось, нарешті, довгоочікувана зустріч з підлітками з різних країн у Нідерландах. Вікторина відбулася на базі спортивного комплексу De Margriethal, що у місті Східам.
Слідопити й шукачі пригод досліджували шість розділів книги Ісуса Навина, та три розділи книги Суддів, але враховуючи вік, для шукачів пригод (діти 6-9 років) було запропоновано 44 запитання, а для слідопитів (10-15 років) – 90 запитань.
Організатори заздалегідь підготували переклад запитань для команд, які не досконало володіли англійською, зокрема для угорських, румунських, українських, польських, хорватських, бельгійських та нідерландських учасників.
Кожна команда складалася з шести осіб на чолі з капітаном, і додатково команді надавали послуги “кур'єра”, який подавав відповіді членам журі.
Вікторина розрахована не тільки на розуміння біблійного оповідання, але й на взаємодію, адже будь-яка команда може поділитися отриманими балами з іншими. Окрім того, призові місця розподіляються між декількома командами.
Отже, за підсумками вікторини команди з України посіли:
"Libero-1" (об'єднана команда слідопитських клубів Львова та Жовкви) – третє місце;
"Libero-2" (об'єднана команда слідопитських клубів Львова та Жовкви) – друге місце;
“Світлячки" (м. Тячів) – друге місце;
"Божий GPS" (м. Прилуки) – друге місце;
"Скеля" (м. Жмеринка) – перше місце;
“Небесні кактуси” (м. Львів, шукачі пригод) – перше місце.
Даніель Дуда (Daniel Duda), керівник Адвентистської церкві в Транс’європейському дивізіоні, відзначив, що це вже п'ятий захід, організований для підлітків, і цінність цієї події щороку зростає: «Приємно бачити команди з нашого дивізіону, а також з Кенії, Румунії, України та Бельгії. Біблійний досвід допомагає дітям і підліткам зростати у вірі, тому що вони вивчають Біблію, бачать ширшу картину, бачать труднощі, які поділяють один з одним, і це допомагає їм усвідомлювати що в житті є щось більше, ніж те, що саме для них є досвідом – є досвід інших».
Директор заходу Кевін Джонс (Kevin Johns) відзначив, що цього року кількість учасників найбільша з моменту, коли Транс'європейський дивізіон долучився до проведення вікторини, і це свідчить про вплив, який цей захід має на шукачів пригод і слідопитів: «Це не змагання, й більше, ніж просто тест, тому що це зміцнення розуму наших дітей Божим словом».
Джонс також високо оцінив підготовку господарів. «Дякуємо Нідерландам і команді лідерів слідопитів, які надзвичайно наполегливо працювали, щоб організувати захід і допомогти нам відчути смак голландської культури. І дякую всьому допоміжному персоналу та керівникам місцевого клубу».
Але не тільки вікторина була особливим новим досвідом для учасників, де діти чудово провели час знайомились та спілкувалися зі своїми однолітками. Подорож також була наповнена новими враженнями. Так, команда зі Жмеринки зупинилася на ночівлю у Львові, де їх гостинно прийняла місцева громада. Там до них доєдналася команда з міста Прилуки, й надалі вони подорожували разом.
У Польщі підлітків гостинно прийняла на ночівлю громада у місті Зелена Гура. Після відвідування Берліну, наступна ночівля була в місті Гельдерн, де адвентистська громада також радо прийняла українських мандрівників.
На зворотному шляху підлітки відвідали в Німеччині тюльпанове поле, подивилися на архітектуру Кельну й Бад-Бергцаберну, формацію піщаних скель Бастай у Саксонській Швейцарії й громаду Ломен.
Українська діаспора в Європі, а також керівники церкви, конференції, громад, та клубів в Україні долучилися до активної допомоги в організації цієї подорожі. Тож досвід допомоги, взаємодії, спілкування та дослідження Слова Божого – все це отримали українські шукачі пригод та слідопити.

Альона Стіновська, Валентин Загреба

Фото: Вероніка Стіновська

Further
Адвентистське всесвітнє радіо розпочало мовлення українською