Напис, виявлений ​​в 2010 році, проливає світло на біблійну історію

Команда Університету Ла-Сьєрра знайшла, можливо, найпершу згадку імені «євреї».

Його знайшли ще в 2010 році, об’єкт у формі кам’яного циліндра, частково занурений в землю в районі стародавнього храму в Йорданії. Омиті водою таємниці пролили світло на епічний біблійний бій і допомогли зробити дуже рідкісне відкриття — можливо, це є найдавніша відома письмова згадка імені «євреї».

Знахідка

Професор Університету Ла-Сьєрра і археолог Чанг-хо Джі, разом з кількома студентами Ла-Сьєрра, виявили циліндричний вівтар, схожий на п’єдестал, серед руїн 3000-річного храму залізного віку в Хірбут Атаруз, який Джі виявив в 2000 році. Десять років по тому храм привернув увагу міжнародних ЗМІ як найбільша подібна структура в Леванті. На руїнах храму були виявлені сотні артефактів, у тому числі різьблений вівтар на п’єдесталі заввишки близько 50 сантиметрів і діаметром більше 18 сантиметрів, на якому є два написи на мові моавитян і ранній моавітський алфавіт.

Напис, написаний на камені горизонтально і вертикально, стосується битви, яку вів моавітський цар Меша, повставши проти царя Ізраїльського. Розповіді про битву підтверджують написи на знаменитій Меше Стелі, кам’яній табличці висотою в один метр, що датується 840 роком до нашої ери, коли вона була замовлена ​​царем Мешою. Стела експонується в Луврі в Парижі.
У той день, коли він був виявлений в Атарузі, Джі попросив керівника розкопок студентського майданчика в парку Джун-Хен Пак відвезти кам’яний циліндр в апартаменти команди в Мадабе і вимити його водою. Пак приніс очищений артефакт Джі і сказав: «Професор, на камені є якісь подряпини». «Я відразу ж зрозумів, що це були древні письмена», — сказав археолог.

Спроба розшифрувати напис

Два роки по тому відомий професор і епіграфіст Університету Джорджа Вашингтона з вивчення північно-західних семітських мов Крістофер Роллстон прибув в Амман, щоб побачити сам артефакт, заінтригований фотографіями, які надіслав йому Джі. «Як тільки я побачив напис, я зрозумів, що це дуже важливо, але і досить складно», — сказав Роллстон.

Роллстон і його команда, в яку увійшов докторант університету Джона Хопкінса Адам Бін, після довгого і докладного аналізу визначили, що напис на циліндрі — кінця 9-го або початку 8-го століття до нашої ери і може включати в себе найбільш ранню письмову форму слова «євреї». Він підтверджує, що король Меша захопив Атаруз, один з декількох великих міст.
Меша Стела стверджує, що країна Моав потрапила під гегемонію Північного Королівства Ізраїль під час правління царя Ізраїлю Омрі, який правив в 876-869 рр. до н.е. Омрі також згадується в Біблії в 1 Царів 16: 16-30 і в неоассирійских написах, сказав Роллстон. Потім, згідно з власними словами Меша на Стелі Меша, Моав повстав проти Ізраїлю і отримав незалежність разом з територією, яка була взята у Моава під час правління Омрі та його наступників.

Оскільки знайдено дуже мало написів моавською мовою, ця надзвичайно важлива. Більш того, оскільки вона пов’язана як з Меша Стелою, також знайденою в Йорданії, так і з Біблією, важко переоцінити важливість цього напису. Написи на Атарузі — найдавніші з наявних у нас свідчень характерного моавського письма.

Крістофер Роллстон

Напис на Меша Стелі був зроблений моавітянською мовою, але староєврейським письмом.

Роллстон і його команда працювали від 200 до 300 годин, аналізуючи напис і написавши наукову статтю про їхні результати. За його словами, словникова робота, яка включає в себе розгляд різних лексичних варіантів і спробу визначити найкращі можливі значення, виявилася найбільш трудомісткою.

Публікація відкриття

Науковий журнал Levant опублікував результати в липні 2019 року, і про це відкриття розповіли засоби масової інформації на Близькому Сході і в археологічному співтоваристві.

Коли хтось об’єднує біблійний матеріал з книги Царств, Меша-стела і Атарузькі написи, виникає досить повна картина, в якій можна зібрати воєдино біблійні та письмові свідчення і багато чого довідатися про геополітику в стародавньому Левантінскому світі кінця дев’ятого і початку восьмого століть.

Крістофер Роллстон

За словами Чанга, написи були написані двома різними переписувачами в різний час, в той час, коли розвивалася моавітська мова і писемність. Храм в Атарузі є першою археологічною пам’яткою, що підтверджує битви, описані на Меша Стелі і особливо в цьому написі. «Це було величезним сюрпризом», — сказав Чанг, який проводив вуглецевий аналіз віку і археологічний аналіз циліндра.

Для Чанга відкриття і тлумачення напису на вівтарі на циліндрі є ключовою подією в кар’єрі, а для університету — ще однією важливою подією в якості головного національного учасника в області біблійної археології через її Центр близькосхідної археології. «Це фантастичне відкриття, і Університет Ла-Сьєрра вносить великий внесок, — сказав Чанг. — Як археолог, скажу, це те, що відбувається раз в житті».
Університет Ла Сьєрра — це вищий навчальний заклад адвентистів сьомого дня, розташований в Ріверсайді, штат Каліфорнія, США. Навчальний заклад надає більше 120 ступенів рівня бакалаврату, магістратури та докторантури приблизно для 2300 студентів. Щорічно, починаючи з 2014 року, видання News & World Report США називає цей вуз найрізноманітнішим університетом на заході США.
Дарла Мартін Такер, Новини Університету Ла Сьєрра
Оригінальна версія цієї історії була розміщена на новинному сайті університету La Sierra.
За матеріалами Adventist Review
Переклад з англійської: logosinfo.org

Further
Переможцями конкурсу «Успішний педагог» стали вчителі адвентистської школи «Живе Слово»