У зв'язку з COVID-19 хворі проходять комп'ютерну томографію, найчастіше – без направлення лікаря, і нерідко – кілька разів протягом періоду захворювання. Чи це не шкідливо?
Комп'ютерна томографія (КТ) – дуже цінний метод обстеження, але через те, що під час процедури обстежуваний отримує дозу радіації, яку можна порівняти з 350 рентгенівськими знімками, призначають її не всім. Наприклад, дітям це обстеження роблять лише в крайньому випадку, адже навіть одна КТ підвищує ризик розвитку раку в десятки, а то й сотні разів.Наприклад, у США КТ-обстеження пов'язують із 10 000 нових випадків раку щорічно. Викурювання 700 сигарет по завданій шкоді дорівнює одному КТ-обстеженню. У середньому, 50 % всіх проведених КТ були життєво необхідні, та його цілком можна було замінити безпечнішими видами обстежень.Що робити в контексті пандемії COVID-19? На початку, коли розроблялися рекомендації з обстеження хворих, КТ входила до переліку найдостовірніших і необхідних, оскільки звичайні рентгенівські знімки не дозволяли виявити пневмонію. Але сьогодні це не практикується. Адже про тяжкість стану пацієнта говорить не так відсоток ураження легень (про який судять за даними КТ), як здатність легень виконувати свою основну функцію – насичувати кров киснем. Сатурація (насичення крові киснем), що вимірюється простим пульсоксиметром, аналізи крові на маркери запалення та наявність бактеріальної інфекції, аналіз крові на згортання допоможуть набагато точніше спрогнозувати перебіг захворювання.Якщо вам таки довелося пройти таку процедуру, то, щоб хоч частково себе убезпечити, вживайте більше продуктів, багатих на природні антиоксиданти, – це дозволить знизити ризик негативного впливу рентгенівських променів за рахунок стабілізації структури ДНК. Зверніть увагу, що БАДи з вітаміном С такого ефекту не надають; навіть більше, вони можуть негативно, пошкоджує вплив на ДНК.Особливо корисні цитрусові, горіхи, насіння, болгарський перець та гарбуз. Не забувайте також про антиоксидантний потенціал ягід – це просто комора захисних речовин. Окремо вчені виділяють захисні, протирадіаційні властивості зелених листових овочів: шпинату, всіх видів капусти та капусти калі у тому числі. Також у лабораторних дослідженнях було відзначено позитивний ефект імбиру. Крім того, у плані протирадіаційного захисту ДНК корисні часник, м'ята, меліса, куркума та ягоди годжі. Перед та після проведення КТ варто обмежити споживання м'ясних продуктів, яєць, риби, оскільки вони сприяють дестабілізації ДНК.Тетяна Остапенко, лікар лікувально-оздоровчого центру "Наш Дім"Більше матеріалів про здоров'я читайте у газеті "Моя здорова сім'я" – bit.ly/3t0D5bBЦіна – 5 грн#зож #лікування коронавірусу #КТобстеження #covid19 #здорове харчування #здоров'я