Адвентистська церква в Україні підкреслює важливість дошлюбного консультування

Ціль нашого перебування на землі – сформувати характер, який є безпечним для вічності, щоб ми мали можливість повернутися в Едем. В цей прекрасний райський сад, в якому оселив Господь перших людей, Адама та Єву. Саме з Едему вийшли два благословенних інститути, якими ми користуємося досі: субота та шлюб. Вірність Богові у дотриманні суботи та принципів сімейних взаємовідносин приносило і приносить благословення людям, як у Едемі до гріхопадіння, так і в наші часи. В основі суботньої заповіді і сім’ї лежать взаємовідносини.

На превеликий жаль, гріх зіпсував ці взаємовідносини. Ось чому спостерігається сумний факт: сім’ї руйнуються, точаться сварки, непорозуміння і т. і. Сім’я просто стала німою жертвою ідеологічних, культурних, соціальних та духовних потрясінь. У більшості випадків сім’ї руйнуються через брак своєчасної інформації, необхідного навчання та кваліфікованої консультації з питань сім’ї та шлюбу.
Настав час робити рішучі кроки, щоб рятувати наші сім’ї та наших дітей. Згідно слів, сказаних пророком Малахією, повинна відбутися величезна реформа у сфері сім’ї. «Ось Я пошлю вам пророка Іллю, перше ніж день Господній настане, великий і страшний! І приверне він серце батьків до синів, і серце синівське до їхніх батьків, щоб Я не прийшов, і не вразив цей Край прокляттям!» Мал.4:5-6.
Церква Адвентистів сьомого дня розуміє виключне право та відповідальність у формуванні правильних Божественних поглядів на сім’ю, що підтверджується присутністю в її структурі Відділу сімейного служіння. Програма сімейного відділу «Дошлюбне консультування», яка діє на території Українського Уніону, розроблена з ціллю створювати сильні, здорові і щасливі сім’ї. Саме програма «Дошлюбного консультування» передбачає підготовку спеціалістів-консультантів і спрямована на те, щоб допомогти молодим і старшим людям:
- уникнути помилки, щоб не створити необдуманий шлюб;
- вступати у сімейне життя, орієнтуючись на ідеал сім’ї, проголошений Богом, а не людьми;
- вберегти людей від помилкової думки, що розлучення – це кінцеве і правильне вирішення особистих проблем любові та взаємовідносин.
Служителям церкви, керівникам відділу сімейного служіння, консультантам необхідно систематично і постійно в обов’язковому порядку проводити з молоддю та новими членами церкви (навіть і одруженими) зустрічі з питань формування сім’ї та взаємовідносин у сім’ї.
Біблія навчає нас, що благословення і щастя приходять до нас тільки на певних умовах, тобто, послуху Господу у виконанні Його заповідей. «Якщо будете ходити згідно з постановами Моїми, а заповідей Моїх будете додержувати й будете виконувати їх, то дам…» (Лев.26:3-13). Цю вимогу необхідно також виконати, коли ми бажаємо створити щасливу сім’ю і жити повноцінним життям.
Що потрібно для цього зробити? Який шлях пройти?
На основі Біблії, Духа Пророчого та положень церкви відносно створення сім’ї ми бачимо наступний шлях утворення сім’ї:
1. Дотримуватися у відносинах моральних принципів, які викладені у Десяти заповідях. Особливо наголошуємо на дотриманні сьомої заповіді, яка говорить: «Не чини перелюбу» (Вих.20:14). Згідно цієї заповіді інтимні (сексуальні) стосунки можливі тільки в межах сім’ї (чоловік + дружина), яка будується на Божих принципах. Інтимні стосунки до створення сім’ї, а також поза межами сім’ї, Біблія називає гріхом. Законними сексуальні стосунки вважаються тільки після вінчання. Якщо до призначеного часу вінчання відбувся сексуальний контакт, то немає змісту говорити про обряд вінчання, оскільки пара стала уже «одним тілом» (Бут.2:24). Такий випадок розглядається Церковною радою на основі Церковного порядку.
2. Якщо двоє людей (чоловік та жінка) вирішили створити сім’ю, їм необхідно в першу чергу звернутися до місцевого пастора. З пастором необхідно вирішити, хто проведе дошлюбне консультування. Дошлюбне консультування обов’язково проводиться з усіма парами, з тими, хто вперше створює сім’ю і з тими, для кого це не вперше.
Консультування може проводити пастор, сімейний консультант, тобто людина, яка має уповноваження від церкви. Зустріч з парою проводиться не менше трьох місяців і не менше дев'яти консультацій. Після консультування видається відповідний сертифікат, без якого проповідник не має права звершувати обряд вінчання.
3. Після проходження дошлюбного консультування кожен із наречених подає заяву в своїй громаді на ім’я церковної ради з проханням звершити обряд вінчання. Церковна рада розглядає заяву і приймає рішення: дозволити чи не дозволити обряд вінчання. У випадку позитивного рішення церковна рада видає рекомендаційний лист.
4. Провести заручини. Приблизний перелік питань, які необхідно вирішити на заручинах:
1. Місце і час обряду вінчання.
2. Пастор, який буде звершувати вінчання.
3. Участь батьків та родичів у церемонії вінчання.
4. Де планує проживати нова сім’я.
5. Яке джерело фінансування нової сім’ї.
6. Проведення гостини і хто фінансує.
7. Вигляд одежі учасників вінчання. Особливо це стосується нареченої, оскільки в сучасному світі існує тенденція «відкриття наготи», тоді як Господь завжди покриває її. Одяг повинен бути пристойним і відповідати християнським принципам.
8. Для людей старшого віку, які мали сім’ї, необхідно вирішити питання матеріальної спадщини. Бажано узгодити це зі своїми дітьми від попереднього шлюбу.
Інші питання, які можуть виникнути під час підготовки до весілля.
1. Тільки після позитивного рішення Церковної Ради і після заручин подається заява у РАЦС.
2. До моменту вінчання пара повинна мати документ державного зразка, який засвідчує реєстрацію шлюбу в державних органах (Свідоцтво про одруження).
3. Рукопокладений пастор звершує обряд вінчання згідно Церковного порядку та культурних традицій, які не суперечать принципам Слова Божого. Служитель оголошує пару чоловіком та дружиною. З цього моменту подружжя отримує всі сімейні права і обов’язки.
Варто звернути увагу на слова вісниці Господньої Еллен Уайт, яка писала:
«Якщо ті, що мають намір одружитися, не бажають зазнати тяжких гірких переживань після шлюбу, нехай серйозно замисляться перед його укладанням. Коли цей крок робиться нерозважно, він стає одним з найефективніших засобів погубити і зробити марним життя молодих чоловіків і жінок.
Шлюб — це те, що справляє вплив на ваше життя як у цьому світі, так і в світі прийдешньому. Справжній християнин не зробить жодного кроку в цьому напрямі, поки не переконається, що Бог схвалює його вибір». (Християнська родина, с.43).
Нехай Господь благословить кожного із нас бути щасливим у своїй сім’ї.
Відділ сімейного служіння Церкви Адвентистів сьомого дня в Україні

далі
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН допомагає українському аграрному сектору долати наслідки війни